WORMERVEER - Een bedrijfspand aan de Samsonweg in Wormerveer is dinsdag op last van de burgemeester gesloten. In het pand is onlangs een grote hennepplantage aangetroffen.

De hennepkwekerij werd ontdekt naar aanleiding van een melding van wateroverlast. Drie panden hebben hierdoor waterschade opgelopen. In het pand werd door de brandweer een verhoogde CO2-concentratie gemeten.

Er werden in totaal 1108 hennepplanten aangetroffen, 488 stekjes en 620 planten. Het bedrijfspand moet twaalf maanden dicht blijven.

Zaanstad heeft het sluitingsbeleid aangescherpt in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Naast bedrijfspanden worden ook woningen waarin harddrugs of wietplantages worden aangetroffen tijdelijk gesloten. Hennepplantages zorgen niet alleen voor overlast in de buurt, maar ook voor brandgevaar, omdat er vaak illegaal elektriciteit wordt afgetapt.

De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en brandgevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. De sluiting wordt dan ook steeds nadrukkelijk naar buiten gebracht. Op panden die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.