ZAANDAM - Burgemeester Jan Hamming heeft, in overleg met politie en Openbaar Ministerie, besloten de demonstratie en blokkade van boeren op bedrijventerrein HoogTij in Zaandam te verbieden.


Vanaf vanochtend vijf uur demonstreren zo'n 50 boeren bij het distributiecentrum van Albert Heijn. Hiermee blokkeren de boeren het distributiecentrum en daarmee ook de omgeving. Om ongeveer half negen heeft de burgemeester, na afstemming met OM en politie, besloten de demonstratie te verbieden.

Er zijn diverse redenen om de demonstratie te verbieden. Zo ontstaat er een verkeersinfarct dat tot ver buiten het bedrijventerrein gevolgen heeft. Er komen honderden vrachtwagens, uit binnen en buitenland, in de richting van het distributiecentrum die recht een verkeersopstopping inrijden. De congestie die daardoor ontstaat heeft gevolgen voor alle bedrijven op HoogTij, maar kan doorwerken in files op alle (snel)wegen rondom Zaandam en de Coentunnel. Ook de bereikbaarheid en daarmee de veiligheid van de Penitentiaire Inrichting in Zaandam is een reden. De economische en daarmee financiële gevolgen gecombineerd met de veiligheid en verkeersveiligheid zijn de reden voor dit besluit.

De demonstranten is verzocht om te vertrekken. Hierbij is demonstreren op een andere locatie aangeboden. Dit was voor de demonstranten in eerste instantie niet bespreekbaar en dus is er besloten om de politie opdracht te geven om het besluit tot verbod te effectueren. Doel is om de blokkade vreedzaam te beëindigen.