ZAANSTAD - Omdat de horeca zwaar getroffen is door de coronamaatregelen heeft het college besloten om horecaondernemers meer ruimte geven om de bestaande terrassen uit te breiden, daar waar dat veilig kan. Terrassen mogen met maximaal de helft worden uitgebreid en de horeca mag een uur eerder open. Ook horecaondernemers die nu geen terras hebben mogen een terras plaatsen, mits zij zich houden aan de voorwaarden van de gemeente.


Ook horeca zonder terras komt in aanmerking

Het college heeft na uitgebreid overleg met de horeca besloten dat een terras met maximaal 50% uitgebreid mag worden, daar waar dat veilig kan. Ook kunnen ook horecaondernemers die nu geen terras hebben een terras realiseren in de openbare ruimte zodat bezoekers beter gespreid kunnen worden. Het college wil de horeca vrijstellen van precariobelasting over de extra terrassen. Ook mag de horeca een uur eerder open.

Melding
Ondernemers, waaronder ook culturele instellingen met een horecaexploitatievergunning en die per 1 juni open mogen volgens de noodverordening van de Veiligheidsregio), kunnen vanaf vrijdag 29 mei om 10:00 uur een melding doen via de gemeentesite dat ze een groter terras realiseren. Zodat de gemeente inzicht heeft op welke plekken in de stad er mogelijk extra drukte kan ontstaan. In de voorwaarden staat onder andere dat er 1,5 meter afstand zijn tussen de tafels. Ook moeten voetgangers voldoende loopruimte overhouden en moeten vluchtroutes voor de nood- en hulpdiensten bereikbaar blijven. Op de Dam in Zaandam zet de horeca gastheren in die toezien op de naleving van de regels.

Anderhalve meter samenleving
Door de horeca meer mogelijkheden te bieden kunnen de ondernemers beter inspelen op de nieuwe regels per 1 juni waarbij de 1,5 meter afstand gewaarborgd moet zijn. Voor Zaankanters en bezoekers betekent dit dat er meer opties zijn om een terrasje te kunnen pakken en dat de bezoekers beter gespreid kunnen worden.

Gebruik je gezond verstand
De gemeente roept de inwoners op om afstand te bewaren en te voorkomen dat er drukte ontstaat op bepaalde plekken en bij drukte een ander terras op te zoeken waar het rustiger is.

Crisis hakt er flink in
Wethouder Krieger is enthousiast over de ruimere terrassen: "Er zijn genoeg plekken in Zaanstad waar er voldoende ruimte is en waar je prachtig kunt zitten. Veel mensen zullen dit jaar hun vakantie thuis of in eigen land vieren en dan is het belangrijk om meer ruimte te hebben zodat de horecaondernemers op een veilige manier hun klanten kunnen bedienen. De crisis hakt er flink in in Zaanstad en op deze manier steunen we de lokale horeca. De horeca zorgt voor levendigheid, biedt werkgelegenheid en vervult een sociale functie omdat mensen daar elkaar ontmoeten. Inwoners staan ook te popelen om weer een terrasje te kunnen pakken."