ZAANSTAD - Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) mogen vanaf 9 januari ook handhaven op verkeersovertredingen. Bijvoorbeeld fietsers die fietsend bellen of geen of niet de goede verlichting hebben. Ook handhaven ze op het negeren van rood licht door (elektrische) fietsers en voetgangers. Het gaat hierbij om een proef tot en met juli 2023.

De verkeerskundigen van de gemeente en de politie kozen de plekken waar de boa’s gaan handhaven. Het gaat om drukke ‘hotspots’, waar wandelaars en fietsers rood licht vaak negeren. Ook fietsen daar regelmatig mensen zonder of niet met de juiste verlichting.

Wethouder Gerard Slegers: ‘We fietsen steeds vaker en het wordt steeds drukker op straat. Voorkom onveilige situaties voor jezelf en anderen en fiets veilig. Rijd of loop malleen door groen! Doe je licht aan als het donker is en houd geen telefoon vast op de fiets. Politie en handhavers controleren hierop.’

Hoogte boetes

De hoogte van de boetes voor de overtredingen tijdens de pilot zijn:

•Als fietser niet stoppen voor rood licht: € 100,-

• Als voetganger niet stoppen voor rood licht: € 75,-
• Fietsen met een mobieltje in de hand: € 140,-
• Fietsen met geen of onjuiste verlichting op je fiets: € 60,-

Uitbreiden bevoegdheden

De uitbreiding van de bevoegdheden van de boa’s is geen doel op zich. Het doel is dat voetgangers en fietsers zich beter aan de verkeersregels gaan houden. Dat vergoot de verkeersveiligheid in Zaanstad. Lees meer over de bevoegdheden van de boa’s?