KOOG AAN DE ZAAN - Afgelopen woensdag is een woning aan de Mosakker in Koog aan de Zaan gesloten voor de duur van zes maanden. Bij een controle door de gemeente en de politie werd daar eerder dit jaar een in werking zijnde hennepkwekerij met 294 planten aangetroffen.

Na een melding over wateroverlast werd het huis bekeken. Ter plaatse werd waargenomen dat er water vanaf de zolder over de ramen van de eerste verdieping naar beneden liep. Hierop is het onderzoek in de woning gestart.

Op de zolder was een professionele in werking zijnde hennepkwekerij. In de kweekruimte zijn 294 hennepplanten aangetroffen. De kweekruimte was voorzien van 23 assimilatielampen (600W) en 23 transformatoren en 22 jerrycans groeimiddelen. Verder was de kweekruimte voorzien van een afzuiginstallatie met een slakkenhuis, een koolstoffilter en een OptiClimate. In de kweekruimte waren 10 ventilatoren aanwezig. De kwekerij werd voorzien van water middels een water- irrigatiesysteem. Al deze spullen zijn in beslag genomen en op last van de Officier van Justitie vernietigd. Door een inspecteur van de netwerkbeheerder werd bovendien geconstateerd dat de stroomvoorziening ten behoeve van de hennepkwekerij illegaal werd afgenomen.


Streng sluitingsbeleid

Zaanstad heeft een streng sluitingsbeleid in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Naast bedrijfspanden worden ook woningen waarin harddrugs of wietplantages worden aangetroffen tijdelijk gesloten. De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en het acute gevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. Op panden die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.