ZAANSTAD - De gemeente Zaanstad beschikt sinds kort over een nieuwe geluidarme, elektrische veegwagen. Deze zet de gemeente om de openbare ruimte in het centrum van Zaandam netjes te houden. Als dit voertuig bevalt zal de gemeente wellicht meer van deze voertuigen aanschaffen en in andere winkelgebieden inzetten.

Elke dag wordt alleen in het centrum van Zaandam al per wagen gemiddeld twee kubieke meter dump- en zwerfafval van de straten of uit het water geplukt. Dat zijn ongeveer tien grote vuilniszakken vol!

Makkelijk manoeuvreerbaar

De nieuwe veegwagen is zo ontworpen, dat deze op alle plekken in het centrum ingezet kan worden. Hij is met de hand eenvoudig manoeuvreerbaar. Alleen bij ijzel en sneeuwval kan hij niet gebruikt worden. De ‘oude’ veegwagens konden alleen ’s ochtends vroeg of ’s avonds door het centrum rijden als het winkelend publiek al naar huis is. Ook kon de gemeente deze niet inzetten op het Stadhuisplein en de Buiging. Daar moest het schoonmaken handmatig gebeuren. De nieuwe veegwagen kan hier wel komen. Het voertuig is volledig gefinancierd uit een subsidie van het Rijk.

Samen de gemeente schoon houden

Wethouder Leny Vissers-Koopman is blij met het nieuwe voertuig: ‘We kunnen nu veel efficiënter werken om de binnenstad schoon te houden. We doen er alles aan om de openbare ruimte netjes te houden, maar dat kunnen we niet alleen. We vragen de bezoekers gebruik te maken van de vele vuilnisbakken die er staan. En met name voor het weggooien van kauwgom, want dat is erg moeilijk te verwijderen van de straat. Als we de handen ineen slaan, dan kunnen we nog meer genieten van onze binnenstad.’