ZAANSTAD - Voor veel mensen staat de zomervakantie voor de deur. Veel mensen gaan lekker op vakantie of dagjes uit. Helaas slaan dan veel inbrekers toe, omdat ze weten dat bewoners van huis zijn, bijvoorbeeld omdat ze een raam open zien staan.

U kunt veel zelf doen om uw woning beter te beveiligen en de kans op een inbraak te verkleinen We geven u graag enkele tips.

Gaat u op vakantie. Licht uw buren in

Vertel uw vertrouwde buren over uw vakantieplannen. Zij kunnen op uw woning letten en helpen deze een bewoonde indruk te geven. Door de post weg te halen, de plantjes water te geven, de auto af en toe eens op de oprit te zetten en een lampje aan te doen. Vertel niet op social media dat u met vakantie gaat.

Dagje weg? Deur op slot!

Ramen en deuren staan vaker open met het mooie weer. Een insluiper kan dan zonder in te breken uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor zijn. Doe uw deuren en ramen op slot; ook al gaat u maar heel even naar de buren, boodschappen doen of even naar boven om bijvoorbeeld de was op te hangen. Leg ook geen kostbare spullen in het zicht.

Bel 112 bij verdachte situaties

Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld geluiden vanuit uw woning terwijl u er niet bent) direct de politie via telefoonnummer 112, het nummer voor spoed, moeten bellen. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te arresteren.

Zorg voor goed hang- en sluitwerk

Naast deze tips, blijft het natuurlijk van belang om te zorgen voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Een goedgekeurd slot voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). meer informatie vindt u op www.politiekeurmerk.nl

Buurtappgroep

Word ook lid van een Buurtappgroep (zoek aansluiting bij BuurtAlarm075 voor een groter bereik) en meld u aan bij Burgernet. Meer informatie hierover vindt u op deze website, respectievelijk www.burgernet.nl