ZAANSTAD - De voormalige brandweerkazerne aan de Wandelweg 5 in Wormerveer en de voormalige ‘Verkadevilla’ aan de Provinciale Weg 220 in Zaandam zijn beide vooraangewezen als gemeentelijke monumenten door middel van de erfgoedverordening van de gemeente Zaanstad. De voorbescherming van 26 oktober 2017 is de start van een onderzoek naar monumentale waarden. De panden worden bezocht, in detail beschreven en voorgelegd voor advies aan de commissie welstand en monumenten. Zowel de brandweerkazerne als de Verkadevilla zijn eigendom van de gemeente en liggen in een gebied in ontwikkeling.

Wethouder monumenten Addy Verschuren: “Wij denken dat deze panden bepalend kunnen zijn voor de gebiedsontwikkeling. De Zaandijkerkerk bleek ook een aanjager in de stad te zijn voor gebiedsontwikkeling. We hopen op mooie toekomstige functies. Zaanstad zal zich hier voor inzetten.“

De brandweerkazerne is gebouwd in 1931 in functionele architectuur met bijzondere baksteenelementen. De voormalige kazerne is nog redelijk gaaf en herkenbaar met zijn beeldbepalende slangentoren. Villa Westerweide, voormalige woning van Verkadedirecteur Jacobus Verkade, is gebouwd in 1938 in traditionele baksteenarchitectuur aan de destijds gerealiseerde Provincialeweg. De villa kenmerkt zich door de directe relatie met de achterliggende Verkadefabriek.

Na afronding van het onderzoek neemt het College van B&W een definitief besluit.