ZAANDAM - Burgemeester Jan Hamming, wethouders en raadsleden geven maandag 4 februari het startsein voor de Zaanse Kinderjury. Ze lezen op zestien basisscholen voor uit boeken die meedingen naar de Hotze de Roosprijs, de prijs voor het beste kinderboek van een debuterende kinderboekenschrijver. Burgemeester Jan Hamming leest voor in het Zaans Museum aan leerlingen van ICBS Octant uit Assendelft.

Leerlingen uit de groepen 6 en 7 bepalen de komende maanden wie de Hotze de Roosprijs wint. In totaal zijn veertien boeken genomineerd. De complete lijst met boeken is te vinden op www.zaansekinderjury.nl. De leerlingen hebben tot begin mei de tijd om de boeken te lezen en stemmen daarna op hun favoriete kinderboek. De winnaar wordt op 2 juni bekend gemaakt tijdens de Zaanse Kinderboekenmarkt op de Zaanse Schans. De winnaar van deze prijs ontvangt een geldbedrag van 4500 euro.

De Hotze de Roosprijs dankt zijn naam aan de schrijver van de Kameleonboeken, die in Krommenie woonde. Naast Hotze de Roos wonen en woonden nog meer bekende kinderboekenschrijvers in Zaanstad. Zaanstad is de enige gemeente in Nederland die een debuterend kinderboekenschrijver zo'n steun in de rug geeft.

Vorig jaar werd de Hotze de Roosprijs gewonnen door Sunna Borghuis met het boek ‘Dikke Vik en Vieze Lies worden vrienden’.

Wat: Burgemeester Hamming leest voor als startsein Zaanse Kinderjury
Waar: Zaans Museum, Schansend 7, Zaandam
Wanneer: Maandag 4 februari, 13.40 – 14.20 uur