ZAANDAM - Burgemeester Jan Hamming mag vrijdag 1 november een Koninklijke Onderscheiding uitreiken aan de heer Sjoerd Jans. De heer Jans wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn jarenlange inzet voor de culturele sector. De onderscheiding wordt vanaf 17.15 uur uitgereikt in de muziekzaal van Crea UvA in Amsterdam. Op deze dag neemt de heer Jans, vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, afscheid van Crea.


De heer Jans heeft als directeur van het cultureel centrum Crea op uitzonderlijke wijze het culturele leven van Amsterdamse studenten decennia lang gediend. Crea is onder zijn leiding een echte voorloper geworden op het gebied van culturele educatie binnen universiteiten en hogescholen in Nederland.

Ook buiten Crea heeft de inwoner van Zaandam zich in zijn 40-jarige loopbaan ingezet op het gebied van kunst- en cultuureducatie in Amsterdam en omstreken. Zo is hij onder actief (geweest) voor het Zaans Filmtheater De Fabriek, het Landelijk Overleg Culturele Organisaties van universiteiten, de Jeugdtheaterschool Zuidoost, Kriterion/SOSS, het Polanentheater, Cultureel centrum Mekelweg, Jeugdtheaterschool ZO Amsterdam en de Amsterdamse Kunstraad.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De in 1892 ingestelde Orde van Oranje-Nassau heeft sinds 1996 zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. De meeste succesvolle aanvragen worden ingediend voor een benoeming tot Lid in deze orde. Op basis van vrijwillige verdiensten kunnen mensen in aanmerking komen.