ZAANDAM - Op de Zaanse Schans bouwen kinderen deze week aan hun eigen bootje. Maar zijn ze ook Zaanwaardig? Dat gaan we zaterdag zien bij de tewaterlating onder leiding van burgemeester Jan Hamming.

'Bouw je bootje' is een onderdeel van Optimist on Tour, een evenement dat dit jaar voor de 3e achtereenvolgende keer is georganiseerd met een team vrijwilligers van de organisatie Stad aan de Zaan. Alle Zaanse basisscholen zijn uitgenodigd - gratis- deel te nemen.

Optimist on Tour is een initiatief van het Watersportverbond om meer kinderen kennis te laten maken met de watersport. Kinderen maken niet alleen kennis met de watersport, ze worden ook ‘doorgeleid’ naar lokale watersportverenigingen en vaarscholen.

Tijdens Optimist on Tour krijgen (basischool)kinderen gratis zeilles van professionele instructeurs, kunnen ze kanovaren, surfen en suppen. Verder is er een waterlaboratorium aanwezig waar kinderen proefjes doen met wind en water, leren over duurzaamheid en milieu.

Dit jaar is voor het eerst ook 'Bouw-je-bootje' aan het evenement toegevoegd. Hiervoor is het via fondswerving mogelijk gemaakt voor schoolklassen hun eigen (roei)bootje te bouwen. Onder meer scholen De Oceaan, De Schokbreker en Dynamica hebben meegedaan. Na schooltijd konden ook andere kinderen meedoen. Alle facetten van het bouwen komen aan bod en op zaterdag vindt de feestelijke tewaterlating plaats. Burgemeester Jan Hamming zal samen met de kinderen aftellen.

Wat: Tewaterlating zelfgebouwde bootjes door burgemeester Jan Hamming
Waar: Zaanse Schans, Kalverringdijk 25, steiger acher Cacaolab
Wanneer: Zaterdag 14 juli, 10.00 uur