ZAANDAM - De gemeente sloot vandaag, vrijdag 22 februari, een woning aan de Jonge Arnoldusstraat in Zaandam voor de duur van 3 maanden. Aanleiding hiervoor was de vondst van een hennepkwekerij met 106 hennepplanten in januari. De politie kwam de hennepkwekerij op het spoor na het ontvangen van 3 anonieme meldingen.

Na het aantreffen van de hennepkwekerij op 7 januari, wilde de burgemeester de woning laten sluiten. Maar de bewoonster diende tegen de sluiting van de woning een voorlopige voorziening* in bij de rechter. Deze oordeelde gisteren dat er onvoldoende redenen waren om af te zien van de sluiting en de burgemeester heeft na de uitspraak de woning laten sluiten. Na berekening door de politie bleek dat er 15 eerdere oogsten zijn geweest.

Gevaren en risico's van het kweken van hennep
Het telen van hennep brengt voor grote risico's met zich mee. Niet alleen voor omwonenden, ook voor de telers zelf. Want vaak zit er achter die ene teler een netwerk van criminelen. Het komt voor dat telers slachtoffer worden van geweldsdelicten en ripdeals (overvallen door soms gewapende criminelen). Dat is niet het enige. Het brengt daarnaast nog meer gevaar met zich mee want de kans op brand, ontploffing en water- en stankoverlast is groot. Wiettelers gebruiken bestrijdingsmiddelen zoals pesticide en zoutzuur voor de teelt. Dit kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid.

Kortsluiting en oververhitting
Hennepplanten hebben veel licht nodig. Voor een snelle groei zijn lampen met een hoog wattage nodig. Deze gloeilampen branden weken lang, dag en nacht. Omdat hoge energiekosten de winst drukken wordt de stroom vaak illegaal afgenomen. De vele kabels en transformatoren levert gevaarlijke situaties op, omdat bij kortsluiting en oververhitting de stoppen niet doorslaan.

Sluiting van een pand
Zaanstad heeft het sluitingsbeleid sinds 13 maart 2018 aangescherpt in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. En dat betekent dat niet alleen bedrijfspanden maar ook woningen worden gesloten waar drugs wordt aangetroffen. De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en brandgevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. De sluiting wordt dan ook steeds nadrukkelijk naar buiten gebracht. Op panden die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.

Melding maken via de politie of Meld Misdaad Anoniem
Melding maken van (vermoedens) een hennepkwekerij kan bij de politie (0900-8844). Dit kan ook anoniem. Meld Misdaad Anoniem is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000 of anoniem melden kan via het online formulier: www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/

*Voorlopige voorziening: de mogelijkheid voor een persoon, een organisatie of instelling om een besluit van een bestuursorgaan dat in werking treedt, voorlopig ongedaan te maken door middel van een spoedprocedure bij de voorzieningenrechter.