WORMERVEER - ‘De actie van dinsdag laat zien hoe belangrijk het is dat instanties als politie, gemeente, douane en Openbaar Ministerie gezamenlijk optreden tegen ondermijning.’ Dat zegt burgemeester Vreeman naar aanleiding van de sluiting van een garagebedrijf in Wormerveer. In het bedrijf werden dinsdag onder meer auto’s met verborgen ruimtes, gestolen auto-onderdelen en een grote hoeveelheid contant geld aangetroffen. Bij actie werden een Beverwijker en een Zaandammer aangehouden.

Vreeman: ‘Dit is een schoolvoorbeeld van ondermijning, van vermenging van onder- en bovenwereld die we niet willen. Het kan niet zo zijn dat argeloze burgers een auto kopen of laten repareren bij een bedrijf dat in feite een dekmantel is voor criminele activiteiten. Of dat bonafide ondernemers moeten concurreren met bedrijven die bestaan van crimineel geld. Daar moet je als overheid scherp op zijn en hard tegen optreden.’

De burgemeester is dan ook blij met het resultaat van de integrale controle. ‘Het gaat hier om een bedrijf dat een paar jaar geleden veroordeeld is voor vergelijkbare strafbare feiten. Toch kon het bedrijf daarna gewoon doorgaan. Door nu samen op te treden, zorgen we er voor dat daar een eind aan wordt gemaakt.’ Op last van de burgemeester is het garagebedrijf per direct gesloten voor minstens vier weken.

De integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit in Zaanstad leidde eerder al tot de sluiting van een garagebedrijf en autoshowroom in Zaandam, de sluiting van een aantal horecagelegenheden en de intrekking van de licentie van een transactiekantoor.

De gemeente Zaanstad heeft onlangs extra geld uitgetrokken voor de aanpak van ondermijning. Daardoor kan de gemeente extra mensen aannemen. Dat team is inmiddels bijna compleet. Ook maakte de burgemeester onlangs bekend dat hoofdcommissaris Gerard Huijser van Reenen, voormalig korpschef van Zaanstreek-Waterland de gemeente gaat adviseren en ondersteunen bij het concretiseren van de aanpak van ondermijning in Zaanstad. In 2017 behoren de aanpak van woonfraude en arbeidsuitbuiting, de aanpak van malafide horeca en illegaal gokken en een betere aanpak van de hennepteelt tot de speerpunten.

Lees hier het persbericht van de Politie