ZAANSTAD - Burgemeester Ruud Vreeman neemt woensdag 19 april in de Nicolaaskerk in Krommenie het eerste exemplaar in ontvangst van het boekje Van Bezetting tot Bevrijding: De Onderduiker, een boekje gebaseerd op het oorlogsdagboek van Frits van den Berg (1917-2015). Van den Berg, die in Wormer en Krommenie woonde, moest in de Tweede Wereldoorlog onderduiken om te ontsmappen aan de Arbeitseinsatz in Duitsland. Het boekje wordt aangeboden door zijn dochter Marieke van den Berg. De burgemeester reikt daarna een aantal exemplaren uit aan leerlingen van basisscholen uit Krommenie en Assendelft.

Het boekje met fragmenten uit het oorlogsdagboek maakt deel uit van het basisschoolproject ‘Voorwerpen en hun verhaal’ van de Raad van Kerken Krommenie en Assendelft in samenwerkig met het 4-5 mei Comité Krommenie, het Historische Genootschap Crommenie, het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland en de Aircraft Recovery Groep 1940-1945. Bij dit project, dat dit jaar voor de derde keer wordt georganiseerd, vertellen oudere inwoners van Krommenie oorlogsverhalen aan basisschoolleerlingen. Dit jaar gaat één van de verhalen over onderduiker Frits van den Berg.

Frits van den Berg groeide op in Rotterdam, maar verhuisde naar Wormer toen zijn vader, die veel verstand had van rijst, daar ging werken. Op zijn trouwdag op 17 juni 1942 kreeg Frits de oproep om zich te melden voor werk in Duitsland. Hij besloot onder te duiken. Dat deed hij in Friesland, door daar te gaan werken, maar ook in de Chinese gemeenschap in Amsterdam, in zijn ouderlijk huis in Wormer en in het huis van zijn vrouw en schoonouders in Krommenie. In het boekje dat woensdag wordt aangeboden is een aantal fragmenten uit het dagboek van Frits van den Berg afgedrukt.

Het originele manuscript van het dagboek is in bezit van de familie van Frits van den Berg en is woensdag ook te bezichtigen in de kerk. Het bestaat uit een aantal getypte katernen. Opvallend zijn ook de spotprenten die Van den Berg maakte. Een deel daarvan is ook afgedrukt in het boekje voor de schoolkinderen.