ZAANSTAD - Busbrug De Binding is vanaf maandag 30 januari tijdelijk ook geopend tijdens de spitsuren. De openstelling van de busbrug tussen de wijken Westerwatering en Westerkoog hangt samen met werkzaamheden op de Houtveldweg. Om te voorkomen dat het verkeer hier vastloopt, mag personenverkeer 24 uur per dag van de busbrug gebruik maken. Vrachtverkeer blijft niet toegestaan op de busbrug.

In Zaans Hout, het gebied ten westen van station Zaandam, wordt de komende maanden aan de weg gewerkt. Het gebied verandert van een kantorenlocatie in een woonbuurt. Vanwege de bouwwerkzaamheden wordt de Houtveldweg ter hoogte van de kruising met het Cypressehout opnieuw ingericht. Van eind januari tot eind mei ondervindt het verkeer hier hinder van.

Minder verkeer op Houtveldweg

Door de busbrug open te stellen, hoeven minder mensen van de Houtveldweg gebruik te maken. Zo kunnen ook de hulpverleningsdiensten de wijken Westerwatering en Westerkoog goed blijven bereiken. Tijdens de werkzaamheden houdt de politie extra toezicht op het verkeer op de Houtveldweg en de rondweg Westerkoog.

Openstelling zeker tot 31 mei

De openstelling van de busbrug duurt in elk geval tot en met woensdag 31 mei en mogelijk langer als dat vanwege de werkzaamheden nodig is. Borden maken duidelijk of de busbrug kan worden gebruikt.

Onderzoek naar 24-uurs openstelling busbrug

Inmiddels is een verkeerskundig onderzoek naar een 24-uurs openstelling van de busbrug gestart. Onderdeel van het onderzoek is inzicht uit de praktijk te krijgen in de verkeerskundige effecten als gevolg van een permanente openstelling. De praktijksituatie kan alleen goed worden onderzocht als de busbrug tijdens de spitsuren open is. De tijdelijke openstelling biedt hier de gelegenheid voor. De resultaten van het onderzoek worden naar verwachting voor de zomer aan de gemeenteraad aangeboden. Hoeveel verkeer over de busbrug rijdt, wordt al sinds eind vorig jaar permanent gemeten. Dit gaat door tot de busbrug tijdens de spitsuren weer dicht is.