ZAANDAM - Het stationsgebied in Zaandam krijgt er een woontoren bij met daarin 103 huurappartementen. Het ontwerp is van Liesbeth van der Pol en komt voort uit het oorspronkelijke 'Masterplan' voor het gebied (Inverdan). Wethouder Songül Mutluer: "We hebben nu concrete afspraken met de ontwikkelaars en zijn weer een stap dichterbij de bouw van de Catharinatoren. Een bijzondere toevoeging, die het totaalplaatje voor dit gebied weer nóg wat completer maakt.

"Wethouder Mutluer ondertekende op donderdag 12 september 2019 de Anterieure Overeenkomst met de ontwikkelaars voor de Catharinatoren. De woontoren wordt ontwikkeld door KPO planontwikkeling en Bot Bouw Initiatief B.V. Het ontwerp is van Liesbeth van der Pol en haar bureau Dok Architecten. De plannen komen voort uit een tender van 2015, om dit gebied geen kantoorbestemming, maar een woonbestemming te geven. In 2020 zal volgens planning de bouw van de woontoren starten.

Nieuwe woontoren is "een krachtige Zaanse dame"
Architect Liesbeth van der Pol draagt met het ontwerp van de Catharinatoren een steentje bij aan het Zaanse mozaïek in het gebied. "Het is een eigenzinnige toren, een gebouw met karakter. Zaans gekleed, met geglazuurde bakstenen in Zaanse groene tinten. Een krachtige Zaanse dame!" Van der Pol is ook de ontwerper van onder andere het nabijgelegen Ankersmidplein en praktijkschool De Brug in Assendelft. De naam voor de Catharinatoren verwijst naar de Russische prinses; ze kijkt uit over de Russische buurt en ligt dichtbij de Hermitage en de Romanov.

Extra woningaanbod in stationsgebied helpt ambitie van Zaanstad verder
Zaanstad stuurt stevig aan op verdichting en een bruisend stationsgebied, met een divers en duurzaam woningaanbod. Wethouder Songül Mutluer: "De woontoren is toegankelijk voor huishoudens met een inkomen van modaal tot anderhalf modaal. Voor het totaalplaatje in het stationsgebied is dit een goede aanvulling, want er is op dit moment een tekort in elk woningsegment. In de nabijgelegen wijk de Zaanse Helden en het Noorschebos komen ook nieuwe sociale huurwoningen. Zo proberen we álle Zaankanters passend aanbod te bieden." Het pand wordt geheel gasloos en krijgt een EPC-waarde van 0,2, daarmee past de woontoren ook goed in de Zaanse ambities om woningbouw verder te verduurzamen.

Van der Pol geeft architectuurlezing bij Zaans Architectuurplatform
Op dinsdagavond 24 september organiseert stichting Babel, het Zaanse Architectuurplatform, een lezing met Liesbeth van der Pol. Het ontwerp van de Catharinatoren en van der Pol's andere Zaanse ontwerpen komen tijdens deze bijeenkomst aan bod. Geïnteresseerden kunnen zich gratis aanmelden via e-mail bij info@stichting-babel.nl, meer informatie op hun website (www.stichting-babel.nl).

Bijeenkomst voor bewoners in de omgeving
Voor bewoners in de omgeving van de Catharinatoren komt een buurtbijeenkomst waar zij verder zullen worden geïnformeerd over de bouwplannen. Hier ontvangen zij binnenkort een uitnodiging voor.