ZAANSTAD - Het centrum van Zaandam is met ingang van half mei elke middag afgesloten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. Om het centrum tussen 12.00 uur en 18.00 uur, en op koopavonden tot 21.00 uur, af te sluiten, worden beweegbare paaltjes geplaatst. De voorbereiding van de werkzaamheden is inmiddels begonnen.

Om het centrum van Zaandam leefbaar, veilig en aantrekkelijk te houden, heeft de gemeenteraad in 2013 besloten het centrum autoluw te maken. De zogenoemde ‘pollers’, die in de grond kunnen zakken, komen op de helling van de Beatrixbrug aan de zijde van de Peperstraat en in de Czaar Peterstraat ter hoogte van de Zilverpadsteeg. De afsluiting geldt voor auto’s en motoren, maar niet voor nood- en hulpdiensten, taxi’s en openbaar vervoer.

Voorbereidende werkzaamheden

Voordat de paaltjes kunnen worden geplaatst, worden kasten en kabels geïnstalleerd die nodig zijn voor het realiseren van de pollers, lichten en camera’s. Tijdens deze werkzaamheden worden tijdelijke omleidingen ingesteld die met borden op straat worden aangegeven. De verwachting is dat het systeem half mei functioneert.

Alternatieve route tijdens afsluitingsuren

Zodra het systeem in werking is, heeft dit gevolgen voor het gemotoriseerd verkeer. Via de Den Uylbrug of de Bernhardbrug  is de andere kant van het centrum met de auto bereikbaar. Op de route wordt met borden aangegeven wanneer de beweegbare palen omhoog staan. De route om het centrum heen is te vinden door het volgen van routeborden op de verkeerswegen rond het centrum van Zaandam.