WORMERVEER - Democratisch Zaanstad heeft naar aanleiding van het NH Nieuws-artikel 'Enorm geprutst bij bouw van ingestorte garage Wormerveer' schriftelijke vragen aan het college gesteld. Tijdens de bouw van de in september ingestorte parkeergarage in Wormerveer zijn talloze fouten gemaakt.

Op 18 september 2018 stortte een deel van de parkeergarage op Plein 13 bij de DekaMarkt in Wormerveer in, waarschijnlijk nadat een stalen ligger het begaf. Er vielen geen gewonden, maar de schrik zat er goed in.

Schriftelijke vragen
Lokale partij Democratisch Zaanstad wil weten hoe vaak de afdeling Bouw- en Woningtoezicht tijdens de bouw heeft moeten ingrijpen. Ook stelt de partij, in de schriftelijke vragen, nooit te zijn geinformeerd over de problemen die het college tijdens de bouw van de parkeergarage constateerde. En die problemen waren er in overvloed, zo blijkt uit het onderzoek van NH Nieuws.

Keer op keer zouden berekeningen en tekeningen van de constructie ontbreken, waardoor er 'een onveilige situatie voor omwonenden, voorbijgangers en bouwmedewerkers' ontstond.

Bouwen zonder bouwtekeningen
In documenten, die NH Nieuws heeft opgevraagd bij de gemeente Zaanstad, wordt een beeld geschetst waaruit blijkt dat het bouwbedrijf telkens de grens van het toelaatbare opzoekt, en de gemeente steeds moet corrigeren. Zo wordt er begin 2010 al aan de constructie gewerkt zónder dat de bouwtekeningen of berekeningen bij de gemeente bekend zijn. Vooral over de bouw van de staalconstructie wordt de aannemer een paar keer op de vingers getikt.

Ook met de brandveiligheid werd het niet heel nauw genomen. Er werd maar liefst twee keer gewaarschuwd voor zestien onveilige punten.