ZAANSTAD - Vandaag hebben meerdere teams van politie, arbeidsinspectie en gemeente Zaanstad, controles uitgevoerd op glazenwassers. Het doel was opsporing en aanpakken van malafide praktijken en informatie ophalen, om beter grip te krijgen op de problematiek. Vorige week kondigde de gemeente een vergunningplicht voor de branche aan, deze zal per 1 juli ingaan.


Burgemeester Jan Hamming ging mee met de controle: “De malafide praktijken moeten stoppen. Intimidatie, uitbuiting, geweld, we tolereren het niet. Vandaag hebben we tientallen voertuigen staande gehouden en zijn we in gesprek gegaan. Ook zijn er twee boetes uitgedeeld van ieder 8.000 euro, omdat deze werkgevers een paar medewerkers illegaal aan het werk zetten en hen contant uitbetaalde. Met dit soort controles krijgen we meer grip op deze praktijken en laten we zien dat we niet terugdeinzen om dit probleem snoeihard aan te pakken.”

Oproep richting het Rijk

Daarnaast doet burgemeester Jan Hamming samen met de burgemeesters van de grote steden en uit de regio een oproep aan het Rijk. Burgemeester Jan Hamming: “Dit probleem kunnen we alleen aanpakken als we de rijen sluiten en nauw samenwerken. De controles vandaag lieten zien dat we in de praktijk met onder meer de arbeidsinspectie en de politie samen een veel grotere slagkracht hebben. Dit soort samenwerking moet op alle niveaus, lokaal, regionaal én landelijk, de hoogste prioriteit krijgen om effectief te kunnen zijn.”