ZAANSTAD - In Zaanstad mag de politie in bepaalde gebieden preventief fouilleren. Zaanstad heeft dit beleid omdat er zich de afgelopen jaren meerdere ernstige geweldsincidenten in de openbare ruimte hebben voorgedaan. Vanwege de huidige coronamaatregelen zijn er geen grote fouilleeracties geweest. Fysiek contact wordt namelijk in verband met corona tot het minimum beperkt. Tegelijkertijd blijft het belangrijk om dit soort acties te kunnen blijven uitvoeren. Daarom heeft de gemeente samen met de politie een nieuwe methode ontwikkeld om preventief te fouilleren. Zo kan de wapenproblematiek aangepakt worden door middel van fouilleeracties met respect voor de huidige coronaregels.


Hoe werkt het?
De gemeente en de politie hebben een innovatieve en veilige manier ontwikkeld om mensen te controleren op wapenbezit. Op straat wordt een mobiel detectiepoortje opgebouwd. Mensen krijgen dan de mogelijkheid om hun zakken te legen en door het poortje te lopen. Als het poortje niet afgaat, hoeft er niet gefouilleerd te worden. Als het poortje wel afgaat, dan gebruikt de politie eerst een handdetector om te bekijken waar het metalen voorwerp zich bevindt. Pas daarna wordt er eventueel gefouilleerd.

Komende periode zal er vaker op deze manier preventief gefouilleerd worden. Los van de coronamaatregelen is Zaanstad -samen met de politie - enthousiast over deze methode. We komen minder in de persoonlijke ruimte van mensen. Mogelijk wordt deze werkwijze daarom voortgezet na corona.

Noodzaak van preventief fouilleren
Burgemeester Jan Hamming: "We doen dit omdat het keihard nodig is. Het aantal wapens op straat en het aantal incidenten met wapens is simpelweg te veel. Zowel de politie, het Openbaar Ministerie als ikzelf maken ons zorgen over de ontwikkeling van het wapenbezit en – gebruik. De incidenten die plaatvinden hebben grote impact op de veiligheid en het gevoel van veiligheid op de Zaanse straten. Daar moeten we ons op alle mogelijke manieren tegen blijven verzetten."

Naast het preventief fouilleren zet Zaanstad zich breed in om wapenbezit – met name onder jongeren– te ontmoedigen.