ZAANDAM - Van 4 tot en met 12 juni staat Zaanstad in het teken van ZaanPride. Met als slogan 'Out Loud & Proud', vieren we met elkaar dat iedereen het recht heeft om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt. ZaanPride is daarmee een pleidooi voor vrijheid, diversiteit en inclusie en onderstreept dat Zaanstad ook voor LHBTI's een prettige en veilige plek moet zijn. Ondanks de coronamaatregelen is het de organisatie gelukt om een uitgebreid en divers programma te presenteren. Van borrelen op regenboogterrassen, tot film, een expositie, een speciale kerkdienst en mini pride walks.

Rita Noordzij, wethouder LHBTI-emancipatie, is aanwezig bij de opening: "We zijn als Regenbooggemeente betrokken bij de LHBTI-gemeenschap. Door gedurende de hele week de vlag te hijsen en de waterval (roze) te verlichten, laten we zien dat wij het heel belangrijk vinden dat de Zaanpride er is door zichtbaar te zijn. Maar liefst 20 scholen in Zaanstad hangen deze week ook de Regenboogvlag uit. We hopen dat andere organisaties en inwoners dit voorbeeld volgen. Ik doe een oproep om respectvol met elkaar om te gaan. We zijn allemaal anders en leven naast elkaar. We willen dat iedereen kan meedoen! Daar vragen we speciaal aandacht voor tijdens de Zaanpride. Dat symboliseert de prachtige veelkleurige vlag. Tijdens de Zaanpride 2021 vieren we samen onze vrijheid, de liefde en diversiteit!

Programma Zaanpride 'Out, loud, proud'
Het programma biedt voor iedere bezoeker wat wils: van een Mini en Lange Pride Walks tot vertoning van een film. De expositie 'De toekomst is paars' met persoonlijke verhalen en foto's van LHBT jongeren in het Zaans museum, een Queer pub quiz in café Het Pand. Of drink een (Zaans regenboog)biertje op het regenboogterras. Het gehele programma is hier te bekijken. Wethouder LHBTI+ emancipatie, Rita Noordzij is aanwezig bij de officiële opening op 5 juni. De opening is – vanwege de beperkingen door corona – alleen voor genodigden. Maar uiteraard wel te volgen via social media.

Stichting de Zaanse regenboog
Wethouder Noordzij: "Een Zaanpride in Zaanstad: dat is echt uniek! Een moment waar we al langere tijd naar uit kijken omdat we vorig jaar alleen nog digitaal konden aansluiten. Stichting de Zaanse Regenboog zet Zaanstad samen met vele netwerkpartners op de kaart als het gaat om acceptatie van de LHBTI's. Maar de stichting gaat veel verder dan dat. Zo zorgden de afgelopen jaren voor meer zichtbaarheid, een uitbreiding van het netwerk en dragen bij aan saamhorigheid en begrip. Ik ben hen enorm dankbaar en ontzettend trots dat zij zich zo inzetten voor een inclusieve Zaanse gemeenschap." Frankie Vos, de voorzitter van de Zaanse Regenboog, ontving 19 mei de vrijwilligerswaardering van Zaankanters voor Elkaar en gemeente Zaanstad, vanwege zijn bijdrage aan de Zaanse gemeenschap.

Over de Zaanpride
Wij zetten ons in voor een samenleving in Zaanstad, waarin je kunt zijn wie je bent, ongeacht je identiteit, gender of seksuele voorkeur. Iedereen heeft recht op gelijke kansen. Saamhorigheid, elkaar helpen, je veilig voelen. Zonder iemand uit te sluiten. Wij zetten ons actief in voor de sociale acceptatie en veiligheid van LHBTI's. De Zaanpride is naast een feest een oproep voor de acceptatie en emancipatie van de LHBTI+ gemeenschap. Meer informatie en het programma: www.zaanpride.nl en https://www.zaanpride.nl/programma