WESTZAAN - Vandaag is een gedeelte van een bedrijfspand gesloten op het Zuideinde in Westzaan voor negen maanden. De dienst luchtvaartpolitie constateerde eerder een opvallend warmtebeeld. Naar aaleiding daarvan werd een onderzoek ingesteld bij het bedrijfspand. Tijdens het onderzoek trof de politie in het achterste gedeelte van een loods een hennepkwekerij aan.

De hennep werd professioneel geteeld. Er werden 14 hennepplanten, 31 hennepstekken en 650 gram droge henneptoppen aangetroffen. Daarnaast is er door de netwerkbeheerder onderzoek gedaan naar de diefstal van stroom. Er zijn ook meerdere hennep gerelateerde goederen aangetroffen, zoals: koolstoffilters, assimilatielampen, transformatoren, afzuiginstallaties en knipbenodigdheden.

Zaanstad heeft een streng sluitingsbeleid in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Naast bedrijfspanden worden ook woningen waarin harddrugs of wietplantages worden aangetroffen tijdelijk gesloten. Hennepplantages zorgen niet alleen voor overlast in de buurt, maar ook voor brandgevaar, omdat er vaak illegaal elektriciteit wordt afgetapt.

De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en het acute gevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. Op panden die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.