ZAANDAM - Het Cultuurcluster in Zaandam komt er definitief niet. Dat is zojuist besloten tijdens de raadsvergadering in het stadhuis van Zaanstad. Een meerderheid van de raad stemde tegen.

Op 20 juni konden inwoners van Zaanstad stemmen over de volgende vraag: "Bent u voor of tegen het raadsbesluit om het Cultuurcluster te realiseren?". 24.116 mensen brachten hun stem uit. 4.563 mensen stemden 'voor' en 19.453 mensen stemden 'tegen'.

De uitslag zou als geldig worden beschouwd als een groep van ten minste 30 procent van de kiesgerechtigden zich voor of tegen het realiseren van het Cultuurcluster uit zou spreken. Dat zijn in Zaanstad ongeveer 40.000 stemmen en dat percentage is niet gehaald. Daarmee kon het referendum niet als raadgevend worden beschouwd.

Het Cultuurcluster moest een gebouw worden tegenover het stadhuis van Zaanstad, waarin zeven Zaanse culturele instellingen onderdak krijgen en activiteiten aanbieden. Het gaat om de instellingen De Bieb, poppodium De Flux, kunstencentrum FluXus, Filmtheater De Fabriek, RTVi Zaanstreek, Volksuniversiteit en Babel.

Enorme opgave
Inwoner Jan de Bruin, die een petitie startte tegen het Cultuurcluster, is blij dat het plan niet doorgaat. "De kogel is eindelijk door de kerk." Hij en zijn groep 'Kultuurklutser' zijn in principe niet tegen het gebouw, maar wel tegen het samenbrengen van culturen in één gebouw. "Allerlei mooie historische gebouwen zouden daardoor leegstaan."

De Bruin is daarentegen nog niet helemaal opgelucht. Volgens hem wordt het nog "een enorme opgave" om de cultuur in Zaanstad te gaan vormgeven. Bovendien is er al wel veel geld besteed aan het ontwikkelen van het Cultuurcluster. "We moeten iets ontwikkelen op die plek wat zichzelf terugverdient", vindt De Bruin. Hij denkt zelf aan hotels, woningen, eventueel gecombineerd met een amfitheater. "Dan is er geen sprake meer van een verlies van 40 of 50 miljoen."