ZAANSTAD - Burgemeester Jan Hamming, wethouders en raadsleden geven op dinsdag 2 februari het startsein voor de jaarlijkse Zaanse Kinderjury. Dit jaar, in verband met de geldende coronamaatregelen, via een video. Hierin lezen, het college en enkele raadsleden, samen voor uit het boek "Leeuw met strepen", geschreven door Marlene Rebel, een van de debutanten die dit jaar kans maken op de Hotze de Roosprijs. De deelnemende scholen laten de video op 2 februari aan hun leerlingen zien. Dertien boeken dingen dit jaar mee naar de Hotze de Roosprijs, de prijs voor het beste kinderboek van een debuterende kinderboekenschrijver.


Burgemeester Hamming: "Lezen is heel belangrijk, zeker voor kinderen. Natuurlijk omdat daardoor je taalontwikkeling gestimuleerd wordt, maar nog veel belangrijker: je fantasie. Het lezen van een boek zorgt ervoor dat je even een moment in een andere wereld kan zijn. In deze gekke tijden zal dat voor kinderen extra fijn zijn. Daarom stimuleert Zaanstad kinderen te lezen, onder andere met de Zaanse kinderjury en de Hotze de Roosprijs. Wij zijn er trots op dat we als enige gemeente een prijs hebben voor debuterende kinderboekenschrijvers en we gaan ervan uit dat de boeken van dit jaar weer voor veel enthousiasme gaan zorgen bij de kinderen."

Leerlingen uit de groepen 6 en 7 van 16 basisscholen bepalen de komende maanden wie de Hotze de Roosprijs wint. De complete lijst met boeken is te vinden op www.zaansekinderjury.nl. De leerlingen hebben tot begin mei de tijd om de boeken te lezen en stemmen daarna op hun favoriete kinderboek. De winnaar wordt in juni bekendgemaakt en ontvangt dan een geldbedrag van 4.500 euro.

De Hotze de Roosprijs dankt zijn naam aan de schrijver van de Kameleonboeken, die in Krommenie woonde. Naast Hotze de Roos wonen en woonden nog meer bekende kinderboekenschrijvers in Zaanstad. Zaanstad is de enige gemeente die debuterende kinderboekenschrijvers uit heel het land zo'n steun in de rug geeft.

Vorig jaar werd deze belangrijke prijs gewonnen door Maria Genova met haar boek What the h@ck', een jeugdroman over cybercriminaliteit.