ZAANDAM - De winter is hét moment om meer vogels naar de buurt te halen. Dit kan door ze een goede schuilplaats te bieden en een vogelhuisje op te hangen. Heggen, boomgaarden en tuinen trekken stadsvogels aan en creëren een fijne leefomgeving. Ze bieden voedsel, veiligheid, beschutting en nestmogelijkheden. Deze winter wil Zaanstad samen met haar inwoners de straten en buurten een beetje vogelvriendelijker maken. Bewoners kunnen zich aanmelden en vogelhuisjes winnen voor hun straat.

Een vogelvriendelijke buurt
Vogels hebben het steeds moeilijker in de stad. Door gebrek aan voedsel, schuilplaatsen en plekken om een nest te maken. De openbare ruimte maakt plaats voor bebouwing en wordt schaarser. De meeste tuinen zijn vaak te netjes voor vogels of er zijn te veel stenen en te weinig groen. Wethouder Openbare Ruimte, Gerard Slegers: “Dit is erg zonde, want vogels verlevendigen onze woonomgeving en zijn een goede graadmeter voor het leefklimaat in de stad. Een vogelrijke buurt betekent een gezonde leefomgeving voor mens en dier. De vogelhuisjes dragen bij aan de biodiversiteit in de stad."

Vogelhuisjesactie
Wilt u meer vogels in uw straat? Geef uw straat dan op voor de vogelhuisjesactie. Laat ons weten waarom uw straat een vogelvriendelijke straat moet worden en win vogelhuisjes voor in de bomen in uw straat. Misschien is het al goed toeven voor de vogels in uw straat en wilt u de vogelvriendelijkste straat van Zaanstad worden of zijn er in uw versteende straat juist heel weinig leefmogelijkheden voor vogels. Wij horen het graag!

Uit alle aanmeldingen selecteren wij maximaal vijf straten. Er zijn in totaal 50 nestkasten te vergeven. Wij hangen de nestkasten voor u op in de bomen, op zo’n manier dat vogels er graag gebruik van maken en bomen er geen last van hebben. We vragen uw straat om de nestkasten te adopteren en ze te onderhouden, de oude nesten te verwijderen en af en toe schoon te maken. Maar vooral van de vogels te genieten!

Opgeven
Geef uw straat op voor 22 februari door een e-mail te sturen naar groenadoptie@zaanstad.nl. Laat daarbij weten waarom uw straat een vogelvriendelijke straat moet worden en hoeveel vogelhuisjes u daarvoor nodig heeft. 23 februari maken wij de winnaars bekend via de website: buitengewoon.zaanstad.nl/groen/groenadoptie