ZAANDAM - Iedereen zo lang mogelijk veilig én met plezier laten fietsen. Dat is het doel van het landelijke programma Doortrappen, geïnitieerd door de overheid. De gemeente Zaanstad doet nu ook mee en trapt af met een zomerse fietstocht op woensdag 25 augustus. De fietstocht gaat langs een aantal van de buurt- en dorpshuizen in Zaanstad waar verschillende activiteiten te doen zijn.

Eerste zichtbare activiteit om veilig fietsen te stimuleren
Nederland is een fietsland en fietsen heeft veel voordelen. "Fietsen in de buitenlucht houdt je gezond en fit en ook het sociale aspect is belangrijk. En beweging juichen we toe" aldus Gerard Slegers, wethouder Mobiliteit. "Steeds meer ouderen nemen de (elektrische) fiets. Maar er is ook een zorg: er gebeuren meer ongelukken. En eenmaal gevallen stap je vaak niet meer zo snel op de fiets."

Landelijk actieplan
Reden genoeg voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om het programma Doortrappen op te zetten. Doortrappen heeft de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig blijven fietsen en motiveert hen zelf maatregelen te nemen om veilig te kunnen blijven fietsen. Het is onderdeel van het landelijke actieplan om de verkeersveiligheid te verbeteren. Met als motto 'niet afstappen maar Doortrappen' loopt dit in Nederland al met succes. De gemeente Zaanstad heeft zich ook aangesloten.

Doe en fiets mee op 25 augustus
De fietsroute loopt langs drie buurthuizen; de Kwaker in Westzaan, A3 in Assendelft en de Vuister in Koog aan de Zaan. Bij elk buurthuis zijn verschillende activiteiten te doen, zoals een Fietsquiz en FietsFit-oefeningen. Ook worden er hapjes en drankjes geserveerd.

Deelnemers kunnen kiezen uit een route van 15 of 30 kilometer en bij elk deelnemend buurthuis kan gestart worden. Om 10.00 uur geeft wethouder Gerard Slegers op een feestelijke wijze het startsein bij buurthuis de Kwakel.

Interesse? Meld u aan bij één van de deelnemende buurt- en dorpshuizen. Kijk voor meer informatie op: www.doortrappen.nl/zaanstad. Deelname kost €5,00.