ZAANDAM - In het Volkspark aan de Provincialeweg te Zaandam, is een Zaans houten huisje geplaatst over de opslagcontainer van Stichting Vrienden van het Volkspark. Het initiatief komt van de Zaanse Uitdaging, een stichting dat maatschappelijke initiatieven met gesloten beurs koppelt aan het bedrijfsleven.

Wethouder Songül Mutluer knipt met een heggenschaar geheel in stijl het rood-wit-blauwe lint door. "De container was een spreekwoordelijke doorn in het oog tussen al dit mooie groen, maar het Zaanse huisje laat het Volkspark nog meer opbloeien. Ik bewonder de gezamenlijke inzet van iedereen die heeft bijgedragen. Een mooi voorbeeld voor de stad."

Het houten huisje heeft een uilennestkast, is gebouwd door jongeren van vakopleiding Bouwmensen Kennemerland Zaanstreek Waterland en geschilderd door vrijwilligers van Vrienden van het Volkspark. Er zijn geen materiaalkosten berekend en de zelfs de verf is gesponsord door Goglio Northern Europe, gevestigd naast het Volkspark.

Voor de buurt, door de buurt
Het eigen initiatief - voor de buurt, door de buurt - is vanaf het begin af aan typisch voor het Volkspark. In 1890 schonk de plaatselijke houthandelaar Cornelis Corver van Wessem het park aan de inwoners, ter gelegenheid van zijn 40 jarig huwelijk.

Sindsdien en tot op de dag van vandaag worden regelmatig activiteiten georganiseerd om buurtgenoten samen te brengen. Daarbij was de container de laatste tijd het centrale punt voor al het (tuin)materiaal en de plek om koffie te zetten. Het functionele krijgt nu dus ook een mooie visuele waarde voor het park.