ZAANSTAD - Vanaf vandaag heeft Zaanstad een eigen stadspas: de ZaansePas. Deze pas biedt voordeel bij winkels, horeca, musea, theater, (sport)activiteiten en uitjes in Zaanstad en omgeving. De ZaansePas is voor iedereen te koop. Sommige inwoners, zoals mensen met een laag inkomen, krijgen de pas gratis. Inwoners die bekend zijn bij de gemeente en in aanmerking komen voor een gratis pas, krijgen deze week alle informatie thuis gestuurd.

Wethouder René Tuijn: “Een langgekoesterde wens is uitgekomen: de lancering van de ZaansePas! Want Zaanstad heeft zoveel moois te bieden. En met de ZaansePas hopen we dat alle Zaankanters hier nog meer van gaan genieten. Ook als daar thuis minder geld voor is. Mijn hoop voor de toekomst is dat de ZaansePas een middel wordt om inwoners, ondernemers en verenigingen in de stad te verbinden. En dat we samen bouwen aan nog meer Zaans op één pas. Want het mooie van onze stadspas is, dat het een pas is voor iedereen. Waar iedereen voordeel van kan hebben. Niet alleen voor lage inkomens.”

Inwoner Romana Blank is de eerste inwoner die alle informatie over de ZaansePas thuis kreeg: “Heel blij dat we hier nu ook een stadspas hebben, ik ken het gebruik uit Amsterdam. Voor ons gezin vind ik het altijd leuk om op zoek te gaan naar activiteiten. En mijn kinderen zitten op zwemles via de regeling Meedoen Zaanstad, mooi dat dit nu nog makkelijker wordt gemaakt.”

Gratis in de brievenbus voor lage inkomens en mantelzorgers

Inwoners van Zaanstad met een laag inkomen (tot 120% van de bijstandsnorm) krijgen de pas gratis. Voor hen staan er ook extra’s op de pas, zoals de regeling Meedoen Zaanstad, waarmee kinderen en jongeren een jaar lang gratis kunnen sporten of aan cultuur deelnemen. Ook mantelzorgers die de mantelzorgwaardering van de gemeente Zaanstad krijgen, ontvangen de pas gratis, als extra blijk van waardering voor hun vrijwillige inzet. Inwoners die in aanmerking komen voor een gratis pas en die bekend zijn bij de gemeente, krijgen deze week automatisch alle informatie thuis toegestuurd. Mensen die in aanmerking komen voor een gratis pas die (nog) niet bekend zijn bij de gemeente, kunnen de pas via de gemeente aanvragen. Het aanvraagformulier staat op www.zaanstad.nl, zoekterm ZaansePas.

Het aanbod groeit nog

De ZaansePas werkt via een app en – op aanvraag – met een fysieke pas. De pas is tot en met 31 december 2023 online te verkrijgen voor € 19,95 (kinderen: € 7,50). Daarna kost de pas € 25,- per jaar (kinderen: € 10,-). Alle informatie over de ZaansePas staat op de website www.zaansepas.nl. Ondernemers in de Zaanstreek zijn uitgenodigd zich aan te sluiten bij de ZaansePas. Denk aan winkeliers, horeca, verenigingen, culturele instellingen, etc. Op deze manier kunnen zij hun acties onder de aandacht brengen van alle pashouders. Ondernemers die interesse hebben, kunnen contact opnemen via de website van de ZaansePas.