ZAANSTAD - Eveline Zeeman (32), projectleider expert bij de gemeente Zaanstad, heeft gisteravond de publieksprijs gewonnen  in de race om Jonge Ambtenaar van het Jaar 2017. Eigenlijk was haar doel al bereikt door bij de laatste vier finalisten te eindigen. In haar speech tijdens de finale in Utrecht maakte ze indruk door haar aanpak te delen: “Ik doe gewoon wat nodig is. Maar hoe weet je nu wat nodig is? Ik pak een blanco vel en vul dit met collega’s en betrokkenen samen in. Mensen in hun kracht zetten. Daar gaat het om. Laten we het DNA van de overheid opnieuw bepalen. Waarbij de D staat voor Doen, de N voor dat wat Nodig is en de A voor Altijd samen met collega’s en inwoners.”

De gemeente Zaanstad is trots op Eveline. Gemeentesecretaris Jan van Ginkel: “Eveline is een kanjer die haar kracht als ambtenaar inzet voor de samenleving. Ze onderzoekt wat de échte opgaven in de stad zijn en gaat daarmee aan de slag, samen met de stad. Niet alleen als het gaat om visie en beleid, maar zeker ook in de fase van uitvoering en realisatie. Als ambtelijke organisatie van Zaanstad is het prachtig om te ervaren dat zo'n werkwijze ook landelijk wordt erkend en gewaardeerd." De vakjury koos na lang beraad voor Teun Meulepas, projectleider Energie bij Provincie Noord-Brabant, als Jonge Ambtenaar van het jaar.

In de praktijk

Als jonge ambtenaar laat Zeeman zien hoe je als ambtenaar samen kunt werken met de stad. Ze bracht dit in de praktijk in haar rol als programmamanager vluchtelingen. Zeeman: “Ik stond voor de opgave om vluchtelingen volwaardig mee te laten doen in de Zaanse samenleving. Vluchtelingen, niet het meest populaire onderwerp tijdens een borrel. En dus: een moeilijk vraagstuk met een groot afbreukrisico. En toch hebben we het voor elkaar gekregen om in een korte tijd een vluchtelingenaanpak vast te stellen waarvoor draagvlak is in de stad.”

Jaarlijkse verkiezing

Elk jaar organiseert FUTUR de verkiezing van de Jonge Ambtenaar van het Jaar. Dit jaar was het thema ‘over grenzen’. Dat thema is gekozen omdat overheden steeds meer samenwerken met andere overheidsorganisaties, maatschappelijke partners en inwoners. Het thema ‘Over grenzen’ gaat daarom ook over de uitdaging van jonge ambtenaren om over de grenzen van hun eigen rol te kijken. De winnaar mag zich een jaar lang Jonge Ambtenaar van het Jaar noemen. Hij of zij staat als ambassadeur voor jonge ambtenaren volop in de belangstelling, net als de organisatie waar de jonge ambtenaar werkt. Met het winnen van de eervolle titel ontvangt de Jonge Ambtenaar van het Jaar ook een prachtig kunstwerk én een fantastische ervaringsprijs. Naast de titel JAvhJ, die wordt toegekend door een zeer gerenommeerde vakjury, is er ook een publieksprijs.