ZAANSTAD - Zaanse jongeren tussen de 12 en de 18 jaar oud ontvangen deze week een brief waarin ze worden opgeroepen om te stoppen voor het rode licht en de slagbomen bij de Zaanse bruggen. Wethouder Leny Vissers-Koopman stuurt die brief in het kader van de bruggencampagne ‘Goed dat je wacht’. Daarmee wil de gemeente burgers er bewust van maken dat stoppen voor de slagbomen goed is voor de eigen veiligheid en voor de doorstroming van het verkeer. De campagne is een vervolg op die van vorig jaar.

De brugcampagne is opgezet omdat nog lang niet iedereen goed bruggedrag vertoont; elke week kiezen een paar honderd mensen ervoor de rode lichten of de slagbomen bij de bruggen in Zaanstad te negeren. Dit leidt tot gevaarlijke situaties en tot oponthoud voor weggebruikers en soms scheepvaartverkeer. Met de campagne hoopt de gemeente mensen bewust te maken van de gevolgen van hun eigen gedrag en van de gevaren daarvan. Wethouder Leny Vissers-Koopman: “Juist omdat we in Zaanstad zoveel bruggen hebben, willen we duidelijk maken dat de norm is dat je wacht voor een brug die open gaat. Dat doen we vooral door positief gedrag in het licht te zetten. Uiteraard blijven we waarschuwen en boetes uitdelen. Zo’n gedragsverandering is wel een zaak van lange adem, maar dat moeten we zeker doen. Daarom besteden we ook dit jaar weer aandacht aan brugveiligheid.”

Middelbare scholieren en sportclubs

In de campagne ‘Goed dat je wacht’ wordt dit jaar extra aandacht besteed aan jongeren. Vooral de kinderen die na de zomervakantie voor het eerst op de fiets naar de middelbare school gaan zijn een belangrijke doelgroep van de campagne. Het is belangrijk juist deze groep bewust te maken van het belang te stoppen voor een rood licht, voordat ze dagelijks op de fiets stappen om naar hun nieuwe school te gaan. Er is ook speciaal aandacht voor leden van sportclubs die rond een brug liggen. Deze zorgen voor veel heen-en-weerverkeer en bestaan voor een groot deel uit jongeren. Door in de campagne extra in te zetten op deze groepen hoopt de gemeente de veiligheid bij bruggen te verbeteren.

Open Havendag

Onderdeel van de Goed dat je wacht-campagne is ook de Open Havendag op 24 juni. Op het havenkantoor aan de Westkade in Zaandam kan iedereen meer te weten komen over de techniek van de bruggen en de brugbediening, een stukje varen op een van de patrouilleboten en leren over het werk van de brugbedienaars. Op hen heeft gevaarlijk bruggedrag ook stevige impact. De open dag is van 10.00 tot 16.00 uur. Aanmelden kan via roodstoplicht@zaanstad.nl.

In het kader van de bruggencampagne gaat de gemeente bovendien de samenwerking aan met een aantal middelbare scholen. Een aantal van hen wordt gevraagd om na te denken over creatieve oplossingen om veilig bruggedrag te bevorderen. Lagere scholen krijgen bezoek van een brugbedienaar die uitleg geeft over het werk en het functioneren van de Zaanse bruggen.

Ook is er een speciale site in het leven geroepen www.bruggen.zaanstad.nl Daar is alle informatie over de campagne en bijbehorende activiteiten te vinden.

Selfiewedstrijd

Nieuw onderdeel van de campagne is een selfiewedstrijd. Jongeren worden opgeroepen om een ‘selfie’ te maken terwijl ze stilstaan bij de rode lichten voor de slagboom van een brug en deze in te sturen. Hiermee kunnen zij een cadeaubon ter waarde van 100 euro winnen. Iedereen vanaf 12 jaar mag aan de wedstrijd meedoen en de deelnemers mogen zo creatief zijn als ze willen; bewerkte foto’s zijn ook toegestaan. Aan het eind van elke zomermaand worden 3 winnaars van de selfiewedstrijd bekendgemaakt.