ZAANDAM - Komende zondagavond organiseert Fakkels voor Vrede, samen met de gemeente Zaanstad, een fakkeltocht vanaf het stadhuis in Zaandam, via de Russische Buurt naar de Dam. Als afsluiting wordt het standbeeld van Czaar Peter blauw-geel uitgelicht. Doel van de tocht is steun betuigen aan de bevolking van Oekraïne, die getroffen wordt door de huidige oorlog.


"Solidair zijn met de bewoners van Oekraïne, daar gaat het om", zegt Gerrit Gelderman van Fakkels voor Vrede. "De beelden die we uit het oosten van Europa krijgen zijn hartverscheurend", aldus burgemeester Jan Hamming van Zaanstad. "Wat ik merk is dat in heel Zaanstad mensen zich verbonden voelen met het lot van de Oekraïense bevolking. Mensen willen helpen en ze willen hun steun uiten. Met deze tocht willen wij laten zien, aan alle Oekraïeners in Nederland en daarbuiten: wij staan om jullie heen."

Blauw-gele Czaar Peter

De tocht wordt afgesloten op de Dam, waar het standbeeld van Czaar Peter blauw-geel zal worden uitgelicht. De kleuren van Oekraïne staan op die manier symbool voor de Zaanse steun aan de bevolking van Oekraïne in deze moeilijke tijd.
Komende week zal ook de Bullekerk blauw-geel worden uitgelicht.

Meelopen met de tocht

Iedereen die wil meelopen is zondag welkom. Er is een klein aantal fakkels beschikbaar, maar als mensen zelf een fakkel hebben kunnen ze die meenemen. Er kunnen ook gele en/of blauwe bloemen aan het eind van de tocht worden neergelegd bij het beeld.
Om 19.30 uur vertrekt de stoet vanaf het Stadhuisplein (voor het stadhuis). Belangstellenden kunnen vanaf 19.00 uur verzamelen. Via de Russische Buurt lopen de deelnemers naar de Dam. Burgemeester Jan Hamming zal kort spreken. Daarna wordt de verlichting bij het Czaar Peter beeld aangestoken.