ZAANDAM - Is jouw fiets goed verlicht en kun je dus veilig deelnemen aan het verkeer? Fietsen zonder licht is gevaarlijk en daarom delen de gemeente Zaanstad en de Vervoerregio Amsterdam morgen (17 november) gratis lampjes uit in de buurt van de Dam in Zaandam. Via deze actie vragen we aandacht voor de verkeersveiligheid. Ook zorgt een fietsDJ voor goede muziek. Kom je ook langs?

‘Het is donker, maar wij hebben licht!’
Op de Kruising tussen de Wilhelminakade en de Nicolaasstraat, voor de Dam, staat morgen tussen 17.30 uur en 20.30 uur een fel verlichte fietsfuik waar je wel doorheen wilt fietsen en je geen bekeuring krijgt maar wel gratis fietslampjes. Via deze fietsfuik wil de gemeente en de Vervoerregio het belang om goed zichtbaar te zijn op de fiets onder de aandacht brengen. De fietsDJ, Marcel Barlag, zorgt voor lekkere muziek.

Beter zichtbaar in het donker
Wethouder Mobiliteit, Gerard Slegers: “Goede verlichting is van levensbelang. Omdat je dan zelf beter ziet maar ook voor de andere weggebruikers. Voor een automobilist zijn fietsers zonder verlichting in het donker vaak erg slecht te zien. Bescherm jezelf en je medeweggebruikers en zorg voor goede verlichting!”

Fietsverlichtingscampagne
Bovengenoemde actie is een initiatief van de Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Zaanstad. Naast dit evenement bij de Dam zijn er ook acties op een aantal scholen om aandacht te besteden aan het belang van goede fietsverlichting. Zoals de Fix Your Bike actie waar een fietsenmaker fietsen repareert en een film die getoond wordt op scholen waarop je kunt zien hoe slecht automobilisten fietsers zonder verlichting zien.

Tips om veilig in het donker op de fiets de weg op te gaan:

- Controleer voordat je weggaat of je fietsverlichting het doet.
- Regel een setje extra fietslampjes, voor als je verlichting het plotseling niet meer doet.
- Gebruik geel of wit licht als voorlicht en rood licht als achterlicht.
- Let op: knipperend licht mag niet!