ZAANDAM - Woensdagochtend controleerde een fietsenmaker de fietsverlichting van leerlingen van basisschool De Golfbreker in Koog aan de Zaan. Wethouder Gerard Slegers sprak met de leerlingen over het belang van goed werkende fietsverlichting.

De fietsenmaker repareerde alle fietsen waarvan de fietsverlichtingen niet werkten. De leerlingen waren erg enthousiast over de actie en begrepen de noodzaak van het goed zichtbaar zijn. Enkele opmerkingen waren: ‘Lampen op mijn fiets vind ik belangrijk, maar mijn voorlamp doet het niet omdat mijn vader hem nog steeds maken,’ ‘Mijn lamp doet het niet omdat er water in zit’ en ‘zonder licht fietsen is gevaarlijk’. Er zijn in totaal 51 fietsen gerepareerd. Ook wethouder Mobiliteit, Gerard Slegers, ontkwam niet aan een fietscontrole, zijn fietsverlichting werkte naar behoren.

Veiligheid voorop
Wethouder Mobiliteit, Gerard Slegers: “Verkeersveiligheid is enorm belangrijk. Nog steeds raken fietsers in het donker zonder goede verlichting en reflectoren betrokken bij een ongeluk. Zonder licht fietsen brengt enorme risico’s met zich mee want een automobilist ziet je gewoonweg niet goed. Zeker nu de donkere dagen hun intrede doen en veel kinderen en jongeren op de fiets naar school gaan is het extra belangrijk om je verlichting te (laten) controleren. Veiligheid gaat voor alles!”

Verkeerscampagne ‘Ik val op’
Vanaf oktober is de verkeerscampagne over fietsverlichting gestart. In de stad hangen uitingen, er zijn gratis fietsreparatiesacties geweest, en naast de golfbreker doen meer scholen in Zaanstad mee aan de Fix your bike actie. Deze actie wordt georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland.

Tips om veilig in het donker op de fiets de weg op te gaan:

  • Controleer voordat je weggaat of je fietsverlichting het doet.
  • Regel een setje extra fietslampjes, voor als je verlichting het plotseling niet meer doet.
  • Gebruik geel of wit licht als voorlicht en rood licht als achterlicht.
  • Let op: knipperend licht mag niet!