ZAANSTAD - Campagne 'Funderingsproblemen, laat je huis niet zakken' van start. Met deze campagne worden woningeigenaren aangespoord om het herstel van funderingen nu aan te pakken en niet te wachten totdat de noodzaak daar is.

Wethouder Jeroen Olthof: ‘We willen woningeigenaren motiveren om het herstel van hun woning zo snel mogelijk aan te pakken. Zij kunnen dat bijvoorbeeld gezamenlijk met hun buren doen. Het Funderingsloket van de gemeente kan hen daarbij goed adviseren.’

Website en film

De komende periode gaat de gemeente de stad in om informatie en voorlichting te geven. Op de projectwebsite Funderingen is te vinden op welke locaties en wanneer we langskomen. Speciaal voor de campagne is een film gemaakt waarin het hele proces van constatering, financiering en het herstel in beeld is gebracht. Zaankanters vertellen in de film, die via de website is te bekijken, over de gevolgen en het eindresultaat.

Landelijk fonds

Woningeigenaren zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning en ook voor het herstel van de fundering. Funderingsherstel is ingrijpend en ook kostbaar. Het Funderingsloket ondersteunt woningeigenaren met advies en (onder bepaalde voorwaarden) met subsidies voor onderzoek. Eind oktober is het Landelijk Fonds Duurzaam Funderingsherstel opgericht. Het fonds helpt eigenaren die geen lening bij hun eigen bank kunnen krijgen met een lening. Zaanstad is een van de trekkers van dit fonds en op www.funderingsherstelfonds.nl is hier meer over te vinden.

De meeste panden in Zaanstad die vóór 1970 zijn gebouwd, staan op houten funderingspalen. Uit onderzoek blijkt dat veel houten funderingspalen zijn aangetast. Hierdoor kunnen panden verzakken, ontstaan scheuren in de gevels, vloeren bollen op en zo kunnen uiteindelijk gevaarlijke situaties ontstaan.