ZAANDAM - Op 21 juli plaatste wethouder Cultuur en Toerisme Annette Baerveldt op de Gedempte Gracht het eerste exemplaar van de nieuwe toeristische bewegwijzering in Zaanstad. De borden wijzen wandelaars de weg naar culturele en historische bezienswaardigheden en andere belangrijke punten in de stad, zoals openbaar vervoerknooppunten. De nieuwe bewegwijzering wordt komende week op verschillende punten in het Stadshart van Zaandam geplaatst.

Annette Baerveldt: “De Zaanstreek kent veel – soms verscholen – pareltjes. De bewegwijzering helpt toeristen, maar ook (nieuwe) inwoners op weg om al dat moois te ontdekken. Het hoort bij een stad die gastvrijheid wil uitstralen, je laat zien dat je gasten met open armen ontvangt en het nodigt uit om nieuwe plekken te ontdekken.”

Voorkomen dat mensen ronddwalen
Uit onderzoek komt naar voren dat bezoekers zich eerst online oriënteren om te zien wat er te doen is een bepaalde streek of regio. Eenmaal aangekomen in de stad zelf, vinden bezoekers het prettig om zichtbare herkenningspunten te hebben die hen via een aantrekkelijke route door de stad geleiden. Dit voorkomt dat mensen ronddwalen.

Toeristische focusgebieden
Het Stadshart Zaandam is de eerste van de vier toeristische ‘focusgebieden’ waar de nieuwe bewegwijzering wordt geplaatst. De borden komen op termijn ook te staan in Wormerveer-Centrum, op de Zaanse Schans en omgeving en op het Hembrugterrein. Zo worden de focusgebieden onderling straks ook beter met elkaar verbonden.

Duidelijke en herkenbare bewegwijzering
De huidige bewegwijzering voor wandelaars in Zaanstad volstaat niet: sommige toeristische voorzieningen ontbreken, de leesbaarheid laat te wensen over en er is in de loop der jaren een bonte verzameling ontstaan aan verschillende soorten routeborden en plattegronden.

Uitvoeringsagenda toerisme
Het zichtbaar maken van het toeristisch aanbod van de stad is een van de speerpunten uit de Uitvoeringsagenda toerisme 2016-2019, waarin doelen en concrete actiepunten zijn opgenomen om Zaanstad aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Goede routes en bewegwijzering dragen bij aan een betere bereikbaarheid, toegankelijkheid en zichtbaarheid van de stad.

Herkenning
De nieuwe bewegwijzering sluit qua uitstraling en ontwerp aan op de landelijke richtlijnen van de ANWB voor bewegwijzering wandelaars, zoals die onder andere in de Metropoolregio Amsterdam wordt gebruikt. Hierdoor heeft een bezoeker die in het centrum van Zaandam aankomt meteen een gevoel van herkenning. De walvis bovenop de palen geeft er een eigen, Zaans, tintje aan.