ZAANDAM - De gemeente Zaanstad controleert vanaf maandag 13 december op betaald parkeren met een scanauto. De afgelopen periode werd getest, maar vanaf vandaag neemt de auto de taak van de handhavers over die de auto's met de hand scanden. De scanauto is elektrisch en kan 1.500 kentekens per uur controleren. Het kan dus veel sneller dan de handhavers het met de hand deden. Ervaring uit andere gemeentes die al met een scanauto werken, leert ook dat de betalingsbereidheid groter is.

Betaald parkeren in Zaanstad
In een deel van Zaanstad geldt betaald parkeren. Daar hebben mensen een parkeerkaartje of een parkeervergunning nodig. Betalen kan bij een parkeerautomaat of via diverse parkeerapps. De gemeente controleert of iedereen betaalt. Dat gebeurt vanaf maandag 13 december dus met een scanauto. De auto scant de kentekens van de geparkeerde voertuigen. De auto verwijdert meteen de gegevens van de mensen die betaald hebben. Daarna volgt een automatische controle via het Nationaal Parkeerregister, of de eigenaar van het voertuig (voldoende) parkeergeld betaalden. De scanauto gaat zeven dagen per week rijden in de gebieden met betaald parkeren. Alle parkeerplekken komen dus regelmatig aan de beurt.

Extra controle in stadhuis
In het stadhuis controleren medewerkers de gegevens die de scanauto aanlevert. Dat zijn alleen foto's van de kentekens die niet betaald hebben. Personen die op de foto's staan maakt de camera automatisch onherkenbaar. De medewerkers kijken aan de hand van de foto's of een naheffingsaanslag (parkeerboete) terecht is. De gemeente doet een paar uur later nog een extra controle. Dit gebeurt om te voorkomen dat iemand een parkeerboete krijgt, die net aan het betalen was toen de scanauto langsreed. Wie niet of te weinig parkeergeld betaald heeft, krijgt de parkeerboete thuisgestuurd. Als blijkt dat vijf of meer parkeerboetes niet betaald zijn, brengt de gemeente een wielklem aan.

Meer weten?

Meer weten? Op www.zaanstad.nl is een filmpje te vinden met het zoekwoord: scanauto. Daar is ook een infographic te vinden met uitleg over de scanauto.