ZAANSTAD - De gemeente Zaanstad wil statiegeld op blikjes en plastic om zwerfafval tegen te gaan. Zaanstad sluit zich daarom aan bij de statiegeldalliantie. Samen met de andere aangesloten organisaties roept de gemeente de Nederlandse regering op om het statiegeldsysteem in 2018 uit te breiden. De motie van de raad hierover werd 21 december 2017 unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

Al meer dan 200 Nederlandse en Vlaamse organisaties, verenigingen, lokale overheden en bedrijven sloten zich aan bij de alliantie.

Plastic afval

40% van het zwerfvuil bestaat uit plastic flesjes en blikjes. Uit onderzoek blijkt dat statiegeld op blikjes en plastic effectief is. Wethouder Openbare Ruimte, Leny Vissers-Koopman vertelt: “Het is belangrijk dat wij samen bijdragen aan een schone stad om het leefbaar te houden voor iedereen, ook in de toekomst. Met dit verdrag dragen we hier een stukje aan bij. Ik ben verheugd dat we ons verbinden aan dit belangrijke initiatief.”

Consequenties zwerfafval

Zwerfafval dat niet wordt opgeruimd, belandt veelal in het milieu. De plastic soep die die in zeeën ontstaat door de grote hoeveelheden afval, brengt op grote schaal schade toe aan zeedieren en het milieu. Ook op het land veroorzaakt het afval soms ernstig dierenleed doordat stukjes blik of plastic in het voedsel terecht komt.

Vermindering opruimkosten

De Rijksoverheid wordt gevraagd bedrijven te verplichten om statiegeld te vragen voor drankflessen en blikjes. “Als dat gaat gebeuren is het een mooie bijkomstigheid dat dit automatisch leidt tot minder hoge opruimkosten. De kosten voor het opruimen van zwerfafval zijn jaarlijks alleen al voor Zaanstad 2,3 miljoen,” aldus wethouder Leny Vissers-Koopman.

Duurzaamheid

Plastic flesjes die via een statiegeldsysteem worden ingezameld, zijn van hetzelfde soort plastic. Daardoor is dit ingezamelde plastic geschikt om gebruikt te worden als grondstof voor nieuwe producten. Uitbreiding van statiegeld zorgt voor betere recycling van waardevolle materialen, minder zwerfafval en minder impact op het milieu.

Actieve deelname

Eind november 2017 is de statiegeldalliantie in Nederland en in België gelanceerd waar al 21 organisaties aan deelnamen. Al snel na de lancering sloten de eerste gemeenten zich aan. De statiegeldalliantie vraagt aan de Nederlandse en Vlaamse regeringen om het statiegeldsysteem in 2018 uit te breiden tot blikjes en alle grote én kleine PET-flessen.

Meer informatie bij woordvoerder Lenny Beijerbergen: 06 - 58 00 23 68 / l.beijerbergen@zaanstad.nl