ZAANSTAD - Het nieuwe zwembad de Crommenije wordt in één keer in gebruik genomen, met een geplande opening in het voorjaar van 2018. Dat heeft het college van gemeente Zaanstad op 28 maart besloten. 

Jeroen Olthof, Wethouder Sport: “Het was de grote wens van de zwemmers én van de gemeente om het buitenbad al eerder, in de aankomende zomermaanden, te openen. Daarom hebben we een afweging gemaakt op drie onderdelen: de betaalbaarheid, de kwaliteit en de veiligheid. Daaruit blijkt een zomeropening dit jaar van enkel het buitenbad niet de juiste keuze: het zwembadterrein is dan in feite nog een bouwput, het buitenbad een bak water met een hek eromheen. Om de situatie veilig te maken voor zwemmers én mensen die op het bouwterrein werken moeten dan forse extra kosten worden gemaakt. Denk daarbij aan tijdelijke kleedkamers, toiletten en douches. Als je dat meeneemt is er te weinig meerwaarde voor zwemmers. We gaan daarom voor een opening van het nieuwe zwembad -dat overigens een pareltje gaat worden- in één keer.”

De gemeenteraad wordt gevraagd naar hun zienswijze op de beslissing van het college. “In april 2016 hebben we met de raad besproken dat, mochten we kans willen maken op een zomeropening in 2017, we snel moesten handelen,” licht Olthof toe. “Zelfs dan bestond de mogelijkheid dat een eerdere opening van het buitenbad niet haalbaar was. Samen met de gemeenteraad hebben we gekozen om vol voor een zomeropening te gaan. Deze maand heb ik met de aannemer en het Sportbedrijf de gevolgen van een mogelijke zomeropening van het buitenbad op een rij gezet. Helaas blijkt daaruit dat eerdere oplevering te weinig meerwaarde heeft voor de zwemmers en daarnaast een extra kostenpost zou opleveren.”

Haalbaarheid

Nu de balans is opgemaakt over de voortgang aan het nieuwe zwembad blijkt dat het 50-meter buitenbad weliswaar af kan zijn in de zomer van 2017, maar dan wel zonder terras, ondiepe baden en overige buitenbaden. Daarbij ligt het 50-meterbad dan midden op de bouwplaats: het bad moet dan worden omheind met een hekwerk voor de veiligheid van zwemmers en bouwvakkers. Olthof: “Dat zou het zwemplezier natuurlijk niet ten goede komen.” Omdat er nog hard wordt gebouwd om het zwembad heen, zouden er ook extra maatregelen nodig moeten zijn voor toezicht en bewaking. Daarbij zijn er tijdelijke voorzieningen nodig, zoals kleedkamers, toiletten en douches.

Vertragende gebeurtenissen

“Eerdere oplevering van de buitenbaden zijn zonder extra maatregelen niet meer haalbaar,” vervolgt Olthof. “Er waren nogal wat onvoorziene vertragingen. Denk bijvoorbeeld aan de sanering van de bodem, dat bleek een grotere opgave dan verwacht. De bodem moet meer dan verwacht worden verstevigd om het gebouw goed te kunnen ondersteunen. Maar ook slechte weersomstandigheden hebben het grondwerk aanzienlijk vertraagd: we hebben maar liefst 30 dagen geteld waarop er door weersomstandigheden niet gewerkt kon worden. Deze vertragende gebeurtenissen drukken ook op de haalbaarheid van een eventuele zomeropening.

Toegang tot bouwterrein

“Nog een hindernis voor een zomeropenstelling is de toegang tot het bouwterrein,” aldus Olthof. “Al dat bouwverkeer tussen de badgasten door leidt tot onveilige situaties. Daarom zou de toegang tot de bouwplaats anders moeten worden ingericht. Dit is alleen mogelijk met een nieuwe toegang vanaf de Rosariumlaan, waarvoor we bomen zouden moeten kappen rond het zwembad. Zonder deze maatregelen is er geen nieuwe toegangsweg mogelijk en daardoor kan de veiligheid van zwemmers en werkenden op het terrein niet worden gegarandeerd. Ook dit risico weegt zwaar in ons besluit. Het einddoel blijft hetzelfde: een veilig, goed bereikbaar en modern zwembad van hoge kwaliteit.”