ZAANSTAD - Gemeente Zaanstad is 23 gemeentelijke monumenten rijker. Het gaat onder meer om de begraafplaats Kogerkerk in Koog aan de Zaan, arbeiderswoningen aan de Westzijde in Zaandam, de Honigfabriek, de Verkadevilla en het Speeltuinhuis in Krommenie. Door deze gebouwen aan te wijzen als gemeentelijk monument, worden zij beschermd en zo bewaard voor de toekomst.


Wethouder Monumenten en Erfgoed, Natasja Groothuismink: 'De geschiedenis van de Zaanstreek is zo rijk en bijzonder, daar moeten we trots op zijn. En goed voor zorgen. Door gebouwen aan te wijzen als monument, beschermen we deze gebouwen voor de toekomst. Ook kunnen we eigenaren van monumenten financieel en met advies ondersteunen bij bijvoorbeeld restauratie van hun monument.'

Het aantal nieuwe monumenten is hoger dan normaal per jaar wordt aangewezen. De reden van dit relatief hoge aantal is dat onderzoeken van afgelopen jaren zijn afgerond, panden vanwege sloopdreiging een voorbescherming hebben gekregen en een speciale aanwijzing van de Kogerbegraafplaats in Koog aan de Zaan die uit een agenda-initiatief is voortgekomen.10 van de nieuwe monumenten zijn voorgedragen door de Vereniging Zaans Erfgoed.

Aangewezen monumenten
- Westzijde 173, 179, Zaandam
- Westzijde 181, Zaandam
- Zuideinde 72 t/ m 100, Koog aan de Zaan (Honigfabriek)
- Provincialeweg 220, Zaandam (Verkadeville)
- Hanenpad 50-52, Zaandam.
- Het ensemble Hanenpad 44, 46 en 48 heeft een zeer hoge cultuurhistorische waarde en zijn in een eerder besluit aangewezen als monumenten. De voormalige werkplaats aan het Hanenpad 50-52 hoort hier ook bij.
- Marktstraat 4, Wormerveer
- Marktstraat 6, Wormerveer
- Marktstraat 22, Wormerveer
- Guisweg 41, Zaandijk
- Noorddijk 70, Wormerveer (Meneba/De Vlijt I en II en ketelhuis)
- J.J. Allanstraat 335, Westzaan
- Doktor Kuyperkade 5, Krommenie
- Padlaan 40, 42,Krommenie
- Padlaan 44 Krommenie
- Padlaan 48, 50, Krommenie
- Padlaan 54, 56,Krommenie
- Padlaan 60, Krommenie
- Padlaan 62, 64,Krommenie
- Padlaan 70, Krommenie
- Hogendijk 66-68, Zaandam
- Westzijde 134, Zaandam
- Lagedijk 33, Zaandijk
- Begraafplaats Kogerkerk, Koog aan de Zaan