ZAANDAM - Gemeente Zaanstad, politie, ProRail, NS en EBS gaan verder samenwerken voor nog meer veiligheid op alle Zaanse treinstations. De afspraken over de samenwerking staan in het Lokaal Veiligheidsarrangement (LVA), een convenant dat alle partijen ondertekenen op 8 januari 2024 in het Stadhuis. De samenwerking borduurt voort op eerder gemaakte afspraken.

Locoburgemeester Harrie van der Laan: “Eerder heeft onze gezamenlijke inzet al kortere lijnen en concrete maatregelen zoals cameratoezicht opgeleverd. Dat was nodig na een aantal incidenten, die in 2018 aanleiding gaven tot een petitie en een raadsmotie. De veiligheid van reizigers, omwonenden en ondernemers staat voorop. Alle partijen hebben daarin een rol te spelen, mooi dat we nu samen weer een stap vooruit zetten om de veiligheid op de treinstations nog verder te verbeteren.”

Verbeterpunten

In het convenant staan afspraken over de samenwerking tussen de partijen. Het doel is om de veiligheid te verbeteren op twee vlakken. Aan de ene kant door de 'objectieve’ veiligheid verder te verbeteren door het terugdringen van incidenten. Aan de andere kant wordt ook gekeken naar de ‘subjectieve’, sociale veiligheid. Dat is het gevoel en de beleving van de reizigers, het personeel en andere bezoekers.

Bij zes Zaanse treinstations wordt eerst gekeken waar de verbeterpunten liggen: Zaandam, Koog aan de Zaan, Kogerveld, Zaandijk/Zaanse Schans, Wormerveer en Krommenie-Assendelft. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de stationsbelevingsmonitor (SBM) van NS en ProRail, de registraties van de politie en meldingen bij EBS en gemeente Zaanstad.

Na het onderzoek volgen gedeelde doelen met alle partijen en gerichte acties. Dit kunnen werkafspraken zijn, maar ook fysieke maatregelen zoals het inzetten van cameratoezicht.

De looptijd van het convenant is van 8 januari 2024 tot en met 7 januari 2026. Daarna volgt een evaluatie.