GEMEENTE ZAANSTAD - Gemeente Zaanstad wijst twee persoonsbeschermingsbunkers aan de Eikelaan in Krommenie aan als gemeentelijk monument. Wethouder Natasja Groothuismink: ‘Deze twee bunkers zijn een herinnering aan hoe de bevolking in de Zaanstreek zichzelf beschermde tegen de dreiging van luchtaanvallen. Bijzonder om deze toe te voegen aan onze gemeentelijke monumenten.’


De bunkers zijn voor zover bekend de enige overgebleven exemplaren in Krommenie en zijn daarom zeldzaam. Ze werden in de Tweede Wereldoorlog door particulieren in de achtertuin geplaatst. In 2018 sloopte woningcorporatie Parteon de oorspronkelijke woningen uit 1924 en verving deze door nieuwbouw. Daarbij haalden zij de bunkertjes uit de achtertuin en gaven ze een plek langs het water bij de parkeerplaatsen tussen de huisnummers 11 en 13. Gemeente Zaanstad is sindsdien eigenaar.

De bunkers zijn van beton en konden kruipend binnen worden gegaan. Ze zijn tegenwoordig dicht. De grote bunker is ongeveer twee keer zo lang als de kleine bunker.