ZAANSTAD - Zaanstad neemt maatregelen om de feestdagen zo veilig mogelijk te houden. Op verschillende plekken hebben bewoners last van vuurwerk en groepen rondhangende jongeren. De gemeente wil dit zoveel mogelijk voorkomen. Daarom komen op verschillende plekken extra camera’s en verlichting, zijn er vuurwerkvrije zones en komt er extra inzet van beveiliging.


Burgemeester Jan Hamming: ‘We willen dat iedereen kan genieten van de feestdagen, daarom nemen we extra maatregelen. Er is niks feestelijks aan een gevaarlijke situatie met vuurwerk, en alle gevolgen van dien. We nemen maatregelen om overlast te voorkomen en treden samen met politie en handhaving op, als iemand toch de fout ingaat. Zo proberen we de jaarwisseling voor iedereen feestelijk en veilig te houden.’

Overlast voorkomen is het veiligst

Van 22 december tot en met 4 januari komen er extra camera’s in de openbare ruimte. Het gaat om het Kaaikhof in Assendelft, in Poelenburg en op het Trefplein (‘t Kalf) in Zaandam. Ook brengt de gemeente extra verlichting aan. Deze maatregelen hebben een bewezen afschrikwekkende werking en helpen voorkomen dat mensen de fout in gaan.

Vuurwerk

Om overlast en gevaarlijke situaties door vuurwerk te voorkomen zijn er verschillende maatregelen. Er zijn vuurwerkvrije zones bij parken, dierinstellingen, verzorgingstehuizen, opvangcentra voor vluchtelingen, de Zaanse Schans en het Zaans Medisch Centrum. Ook heeft de gemeente een vuurwerkinleveractie gehouden. In totaal hebben 28 inwoners hier bij elkaar 2.2. kg vuurwerk ingeleverd, variërend van ‘mild’ (zoals rotjes en kleine vuurpijlen) tot zwaarder (zoals Spaanse vlinderbommen).

Aanwezigheid op straat

Op de plekken waarvan bekend is dat er regelmatig overlast is, zijn extra politie en handhavers aanwezig. Ook zet de gemeente twee particuliere beveiligingsbedrijven in. Deze gaan flexibel aan de slag van 31 december 17.00 uur tot 1 januari 07.00 uur.

Overtredingen aangepakt

Bij vandalisme, geluidsoverlast, gebruik van verdovende middelen, geweld of intimidatie, kunnen de politie en boa’s verblijfsontzegging opleggen. Als de persoon dan alsnog in het gebied komt, wordt hij/zij aangehouden en volgt een strafrechtelijke procedure. In een aantal individuele gevallen is als stevige waarschuwing, een last onder dwangsom opgelegd. Dat is een voorwaardelijk geldbedrag dat betaald moet worden als iemand toch de fout in gaat.

Toch overlast?

Medewerkers van de politie, brandweer, ambulancezorg en meldkamer staan paraat tijdens de jaarwisseling. Bel bij acuut gevaar altijd 112. Is er geen nood? Dan is er het geen-spoed nummer van de brandweer (0900-0904) of politie (0900-8844). Zo blijft de meldkamer bereikbaar voor mensen in een noodsituatie.