ZAANDAM - Burgemeester Jan Hamming heeft op dinsdag 14 januari 2020 de gemeentelijke erepenning van Zaanstad uitgereikt aan de heer Freek de Jonge. De onderscheiding is uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het Zaantheater in Zaandam.

Freek de Jonge is beroemde Nederlandse cabaretier die opgroeide in de Zaanstreek. Zijn eerste bekendheid kreeg hij door middel van zijn optredens samen met Bram Vermeulen onder de titel Neerlands Hoop. Vanaf 1980 ging hij solo en maakte naam als cabaretier met talloze soloprogramma's.

Freek de Jonge werd geboren in Westernieland (Groningen) en woonde van zijn zevende tot zijn achttiende in Zaandam. Zijn vader was predikant in de Bullekerk en het gezin ging (in eerste instantie) wonen op de Parkstraat in Zaandam.

Midden jaren tachtig werd Freek de Jonge door het gemeentebestuur gevraagd zijn jeugdherinneringen aan de plaats op papier te zetten. Het was oorspronkelijk de bedoeling om, naar aanleiding van de reconstructie van de binnenstad, een klein representatief boekje te maken. De Jonge pakte het echter groter aan en het uiteindelijk resultaat was zijn literair debuut: Zaansch Veem (1987). Van Zaansch Veem werden 100.000 exemplaren verkocht en het is daarmee met afstand zijn succesvolste boek. Dertig jaar na het verschijnen van Zaansch Veem, volgt een ware revival van het boek. Het boek werd opnieuw uitgebracht, aangevuld met alle verhalen die De Jonge in de loop der jaren over de Zaanstreek heeft geschreven.

In de zomer van 2016 trad De Jonge op tijdens Midzomerzaan in Zaandam. Hij vertelde Zaanse verhalen en zong liedjes, begeleid door een orkest. Dit eenmalige optreden was zo'n groot succes, dat Freek het Zaantheater voorstelde hier een vervolg aan te geven. Eind 2017 gaf hij onder de naam Zaansch Veem 2.0 een vijftal voorstellingen, die hij exclusief voor het Zaantheater had samengesteld; naast verhalen kwamen de mooiste en leukste Zaanse foto's en filmbeelden op het toneel voorbij. Een van de hoogtepunten was een "ode" aan de Zaan.

Erepenning
De erepenning van de gemeente Zaanstad kan door het college van B&W worden toegekend aan personen, bedrijven en instellingen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd voor de gemeente Zaanstad. De afgelopen jaren ontvingen onder andere Sjoerd Soeters en Piet van Nugteren een Zaanse erepenning.