ZAANDAM - Bij zijn afscheid als penningmeester van de Stichting Zaanse Pakhuizen wacht Ron Sman (76) donderdag 20 december een grote verrassing. Het college van B&W heeft hem de Erepenning van Zaanstad toegekend vanwege zijn buitengewone verdiensten voor de Zaanse samenleving. In molen De Paauw krijgt Sman de penning uitgereikt door burgemeester Jan Hamming.

Ron Sman krijgt de penning voor zijn jarenlange inzet voor het behoud van Zaans erfgoed. Al vanaf 2002, het jaar van de oprichting van de Stichting Zaanse Pakhuizen, is Sman naast penningmeester vooral ook de inspirator voor het behoud van de monumentale Wormerse drie pakhuizen aan de Zaan (Waal, Maas en Schepel), De Baars in Zaandijk en de houtloodsen aan het Hazepad te Zaandijk.

Kroon op zijn werk en dat van de stichting was de officiële opening van molen De Paauw, op 7 september van dit jaar door mr. Pieter van Vollenhoven. Sman was de drijvende kracht achter de bouw van de molen, de restauratie van het provinciale monument de molenschuur en het schrijven van een boek over De Paauw.

Grote en stille kracht achter veel projecten
Maar niet alleen de Stichting Zaanse Pakhuizen profiteerde van Smans inzet. Sman is zijn hele leven een grote, ook stille, kracht achter veel projecten en activiteiten die met de Zaanse geschiedenis te maken hebben en met behoud van Zaans erfgoed. Zo was hij voorzitter van Zaans Erfgoed en bestuurslid van Zaan en Dijk. Ook was hij de drijvende kracht achter de tweedelige uitgave van De geschiedenis van de Zaanstreek in 2012 en was hij zakelijk trekker van de stichting voor de restauratie van herberg De Waakzaamheid in Koog aan de Zaan.

Verder is hij de gangmaker achter het behoud van het aan de Zaanse Schans grenzende veenweidegebied Kalverpolder, waar vrijwilligers al talloze jaren de polder onderhouden zoals een veenpolder hoort te zijn.

Vanwege zijn bijzondere verdiensten voor Zaanstad krijgt Ron Sman de Erepenning van Zaanstad.

Erepenning
De Erepenning van Zaanstad geeft de mogelijkheid om specifiek de gemeentelijke waardering tot uitdrukking te brengen voor personen, bedrijven en instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor Zaanstad. Eerder kregen architect Sjoerd Soeters, Frans Wittenberg, voorzitter van Stichting Binnenstadmanagement Zaandam, en ondernemer Dick Dekker een Erepenning.

Wat: Uitreiking Erepenning van Zaanstad aan Ron Sman
Waar: Molen De Paauw, Nauerna 43, Assendelft
Wanneer: Donderdag 20 december, 17.55 - 18.30 uur