ZAANDAM - De prachtig gerestaureerde Zaandijkerkerk in het hart van Zaandijk is vrijdag officieel in gebruik genomen door de nieuwe bewoners. Dat gebeurde in het bijzijn van onder anderen wethouders Jeroen Olthof en Addy Verschuren, gedeputeerde Joke Geldhof en omwonenden. Zij waren er getuige van dat de kerkklok weer werd aangezet.

Nog maar enkele jaren geleden verkeerde de Zaandijkerkerk in slechte staat en gingen er zelfs stemmen op om het gebouw te slopen. De herontwikkeling van de kerk en de omgeving is mogelijk gemaakt door een bijzondere samenwerking van eigenaar Stadsherstel Amsterdam, de provincie Noord-Holland, de gemeente Zaanstad en zorginstelling Heeren van Zorg. Ook het naastgelegen Ardagh stelde zich zeer constructief op, waardoor woningen vlak naast bedrijvigheid konden worden gerealiseerd.  De kerk is nu weer het trotse middelpunt van Zaandijk.

Mooie toekomst

Met veel respect voor het monument zijn in de kerk woningen gerealiseerd voor jongeren met autistische beperkingen. De twee- en driekamerappartementen zijn als ‘autonome’ elementen in de kerk geplaatst. Vanuit elke positie is nog steeds de hoofdvorm van de kerk zichtbaar. De toren is voor het publiek toegankelijk, zodat iedereen het uitzicht kan bewonderen. Ook is er een  tentoonstellingsruimte met informatie over religieus erfgoed en de historie van de kerk. Daarmee richt de kerk zich ook op toeristische bezoekers van Zaanstad, net als de al eerder geopende brouwerij met proeflokaal naast de kerk.

Omgeving aangepakt

De omgeving van de kerk is ook aangepakt. Zo heeft het gebied een voetgangersvriendelijke inrichting gekregen en dezelfde hoogwaardige afwerking als de Lagedijk. Dat is te zien aan de gebakken stenen, de sierlijke lantaarnpalen en de sfeervolle beukenhagen.