ZAANSTAD - Ruim vijftig inwoners spraken 22 maart met wethouders Dennis Straat, Rita Visscher en Jeroen Olthof over (goede) zorg en ondersteuning. Wat vinden Zaankanters belangrijk en waar lopen ze in de praktijk nou tegenaan?

De gemeente is dit jaar gestart met de nieuwe werkwijze ‘Meepraten over zorg en ondersteuning’ om zo te weten wat er nu goed gaat, maar vooral ook wat er beter kan. Mensen konden voor de bijeenkomst zelf onderwerpen aandragen. Bij zorg en ondersteuning gaat het bijvoorbeeld over een bijstandsuitkering, dagbesteding, het Participatiebedrijf, schuldhulpverlening of contact met het Sociale Wijkteam.

Opbrengsten

Het Sociale Wijkteam kwam als een rode draad in alle gesprekken terug. De buurthuizen en Sociale Wijkteams worden gezien als dé verbindende factor in de wijk. Het wijkteam kan bijvoorbeeld met regelmaat een markt in de wijk organiseren met andere partijen en (zorg)aanbieders. Zo kunnen ze op een positieve wijze laten zien wat ze allemaal te bieden hebben aan ondersteuning.

Verbeterpunten

Er werden ook verbeterpunten genoemd. Zo blijft de drempel om ondersteuning te zoeken hoog en denken mensen bij de wijkteams meer aan zorg dan aan het organiseren van leuke dingen in de wijk. De deelnemers hadden goede tips om de samenwerking tussen zorgpartijen, ondersteuners, scholen, gemeente en de wijkteams te verbeteren. Bijvoorbeeld door goed in te spelen op de behoefte van de wijk. Mensen vonden het ook een goed idee om meepraten over zorg en ondersteuning meer op wijkniveau te organiseren. Al met al een mooie opkomst en een zinvolle opbrengst. We zijn overladen met goede ideeën en tips waar we mee verder kunnen.

Praat ook mee!

Krijgt u zelf ondersteuning of helpt u iemand? Dan bent u van harte uitgenodigd om ook mee te praten. Er komen dit jaar meer bijeenkomsten. De eerstvolgende is op dinsdag 6 juni, locatie en tijd maken we binnenkort bekend. Daarnaast zoeken we vrijwilligers voor de nieuwe Adviescommissie zorg en ondersteuning. Kijk voor meer informatie op de pagina Cliëntenparticipatie. Via deze pagina is vanaf volgende week ook het volledige verslag van de bijeenkomst te vinden.