ZAANDAM - Goed nieuws voor Zaanse inwoners die zich hebben voorgenomen in 2022 langer, veiliger en met plezier te blijven fietsen. Zij kunnen bij drie deelnemende partners gratis een fietsspiegel laten monteren, zolang de voorraad strekt. Met een fietsspiegel zie je, zonder omkijken, wat er achter je gebeurt. Handig bij het afslaan of inhalen. Ook inhalend (elektrisch) verkeer zie je eerder aankomen. Het landelijke programma 'Doortrappen' heeft als doel om ouderen langer, veiliger én met plezier te laten fietsen. Diverse gemeenten in de Vervoerregio Amsterdam nemen aan het programma deel, waaronder Zaanstad.

De partners die meedoen zijn: Woudt fietsen in Koog aan de Zaan, het Fietsenpakhuis in Zaandam en Rijwielhandel Evert Bruyns in Krommenie. Inwoners kunnen bij deze drie aanbieders langs gaan om een (zij)spiegel op te halen. De werkplaatsen zijn hier ook tijdens de lock-down voor geopend. Er zijn 200 spiegels beschikbaar, op = op.

Fietsland
Wethouder Mobiliteit, Gerard Slegers: "Nederland is een fietsland en fietsen heeft voordelen. Door te fietsen blijf je langer mobiel en vitaal. Daarom stappen steeds meer oudere mensen op de fiets. Maar er is ook een nadeel. Er gebeuren meer ongelukken. Als oudere ben je immers minder soepel en behendig. Je reactievermogen gaat achteruit maar het wordt ook steeds drukker op de weg. Er komen elektrische voertuigen en die hoor je niet goed aankomen. En eenmaal gevallen, stap je vaak niet meer zo snel op de fiets." Reden genoeg voor het ministerie van infrastructuur en Waterstaat om het programma Doortrappen te starten. Het is een onderdeel van het landelijke actieplan om verkeersveiligheid te bevorderen. Met als motto 'Niet afstappen, maar Doortrappen'.

Samenwerkingsverband
De gemeente Zaanstad is in 2021 aangesloten bij het programma Doortrappen. Er is een samenwerkingsverband opgezet tussen enkele relevante partners zoals de buurthuizen, seniorenvereniging, fietsenmakers en het fietsenpakhuis en Sportbedrijf Zaanstad. Dat heeft geleid tot de eerste activiteiten: de fietstochten van afgelopen zomer in Krommenie en Zaanstad midden.

Fiets-fit-oefeningen
Voor de gemeente Zaanstad en de andere gemeenten in de Vervoerregio Amsterdam is een speciale Facebookgroep opgericht. Hier worden praktische fietstips en Fiets-Fit-oefeningen gedeeld. Alle fietsactiviteiten in de regio worden aangekondigd en iedereen kan zijn mening erop kwijt.
Deze Facebookgroep is hier te vinden.


de website Doortrappen.nl