ZAANDAM - Een van de ambities uit het Uitvoeringsplan Klimaatadaptatie is het vergroenen van schoolpleinen. Wethouder Klimaatadaptatie Wessel Breunesse: 'We moeten ons aanpassen aan het veranderend klimaat met extreem weer zoals hitte en wateroverlast. Zo houden we de stad gezond en leefbaar. Groenere schoolpleinen zijn koeler en kunnen meer water bergen. Eind 2020 gaven vertegenwoordigers van de Zaanse basisscholen tijdens de klimaattafel 'Klimaatadaptatie en groen' aan dat ze behoefte hebben aan ondersteuning bij en informatie over het vergroenen van hun schoolpleinen. Samen met Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) gaan we met de scholen onderzoeken wat zij daarvoor nodig hebben.' Gemeente Zaanstad stelt per school €2.500 beschikbaar voor het planten van bomen op schoolpleinen.

Wethouder Onderwijs Natasja Groothuismink: 'We hebben ongeveer 70 schoolpleinen van basisscholen in Zaanstad. Daar brengen Zaanse kinderen – en volwassenen trouwens ook - veel tijd door, tijdens maar ook na schooltijd. Groenere schoolpleinen zijn fijn om te verblijven èn bieden mogelijkheden voor lessen over natuur en milieu. We hebben als gemeente, samen met partners, veel kennis waarmee we scholen kunnen ondersteunen bij het vergroenen.'

Marc van de Geer (Directeur Ebs Het SchatRijk): "Steeds meer scholen beschouwen hun buitenomgeving als een belangrijk en wezenlijk onderdeel van hun rijke leeromgeving. Het aloude grijze, grotendeels betegelde schoolplein transformeert dan naar een groen schoolplein of natuurspeelplaats, waar buitenlessen gewoon worden en waar kinderen onderzoek doen, verwonderd raken en groeien in hun kennis van en liefde voor de natuur. Dat deze beweging groeit, is ook wel logisch, want een grote hoeveelheid onderzoek naar de effecten van groene schoolpleinen laat zien dat hiermee veel positieve effecten worden bereikt op de ontwikkeling van kinderen. Het is verheugend dat deze beweging ook wordt opgepakt door de gemeente Zaanstad, die hiermee kansen zien om doelstellingen op het gebied van klimaat, biodiversiteit, waterbeheersing en hittestress te realiseren. Als in de komende jaren veel schoolpleinen gaan vergroenen, gaat de hele Zaanse gemeenschap daar enorm van profiteren".

Onderdeel van de ondersteuning zijn een stappenplan, tips voor het aanvragen van subsidie, hulp bij de aanleg van de schoolpleinen, beschikbaar stellen van bomen en planten die op andere plekken in de gemeente worden verwijderd.

In januari is er samen met alle Zaanse schoolbesturen een kick-off voor het vergroenen van de schoolpleinen.