ZAANDAM - Een bedrijfspand aan de Pieter Lieftinckweg in Zaandam is vandaag op last van de burgemeester gesloten. In het pand was eerder een grote hennepkwekerij met 1069 hennepplanten en 36 hennepstekken aangetroffen en ontmanteld. Het pand gaat voor een jaar dicht.

Naast de planten werden in de kwekerij onder meer 40 lampen van 1000 watt aangetroffen. Ook was er sprake van diefstal van water en stroom. In de kwekerij, die uit drie ruimtes bestond, was vermoedelijk al één oogst geweest.

Zaanstad heeft het sluitingsbeleid aangescherpt in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Naast bedrijfspanden worden ook woningen waarin harddrugs of wietplantages worden aangetroffen tijdelijk gesloten. Hennepplantages zorgen niet alleen voor overlast in de buurt, maar ook voor brandgevaar, omdat er vaak illegaal elektriciteit wordt afgetapt.

De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en brandgevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. De sluiting wordt dan ook steeds nadrukkelijk naar buiten gebracht. Op panden die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.