ZAANDAM - Tijdens een grote controle in Zijkanaal E in Zaandam is onder andere een plek gevonden waar alles in gereedheid was voor een hennepplantage van zo’n 240 planten. De eigenaar is hiervoor aangehouden.


De gemeente voerde samen met de politie, de Omgevingsdienst, Rijkswaterstaat en de Douane deze controle uit.

Tijdens de controle werden 4 woonboten, 20 schepen, verschillende panden en bedrijfsgebouwen gecontroleerd op illegale activiteiten. Naast de hennepplantage zijn verschillende overtredingen van accijns geconstateerd. Hierbij werd “rode” diesel met laag accijns aangetroffen in vaartuigen en werktuigen die geen gebruik mogen maken van het verlaagde accijnstarief.

Bunkerschip verwijderd

Op een locatie dichtbij woningen is er een bunkerschip per direct verwijderd. Een bunkerschip is een schip waarin zich brandstoffen bevinden om schepen te bunkeren (tanken). De locatie vlakbij huizen en het feit dat het schip niet meer gekeurd was voor het gebruik als bunkerschip waren reden die directe verplaatsing nodig maakte. De eigenaar weigerde ter plaatse te komen waarop spoedbestuursdwang is toegepast.

Mogelijk illegale bewoning

In het zijkanaal lagen te veel vaartuigen aangemeerd. Op deze locatie is een vergunning verleend waar hooguit 4 a 5 schepen mogen liggen. Onder de vele aangetroffen vaartuigen waren er een aantal waarvan vermoed wordt dat de eigenaren erop wonen. De eigenaren worden opgeroepen zich te melden. Het merendeel van de vaartuigen mogen hier niet liggen. Hier zal binnenkort begonnen worden om deze te verwijderen.

De boot waarop de hennepplantage werd aangetroffen is ontruimd door de politie. Momenteel wordt gekeken met verschillende partners of deze boot verwijderd moet worden. Op het terrein zijn ook diverse illegale bouwwerken en overtredingen van het bouwbesluit geconstateerd.

Controles

De gemeente voert, samen met partners, vaker controles uit. Het doel hiervan is het verstoren en tegengaan van criminele netwerken, het handhaven van de openbare orde en bijdragen aan leefbare en veilige buurten.

Melding maken via de politie of Meld Misdaad Anoniem

Melding maken van (vermoedens) van een hennepkwekerij of drugshandel kan bij de politie (0900-8844). Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem. Zij zijn zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Anoniem melden kan ook via het online formulier: www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/